Att befinna sig i en rättslig process kan kännas både besvärligt och krävande. Våra jurister inom biträde och försvar arbetar med att navigera genom dina juridiska utmaningar, med ambitionen att öka chanserna till framgång i ditt ärende. Vi har erfarenhet av att biträda klienter i domstol och flera av våra ombud har tidigare varit verksamma som advokater. Inom biträde och försvar kan vi erbjuda varierade tjänster, du kan exempelvis vända dig till oss i olika typer av brottmål genom att önska oss som målsägandebiträde, eller anlita oss som privata försvarare om du har blivit anklagad för brott.
Du kan också kontakta oss när behöver hjälp med arbetstillstånd, medborgarskap eller i körkortsfrågor. Vi kan också företräda dig inom asyl och svara på dina frågor om god man eller förvaltare. Om du behöver biträde i en rättslig fråga som inte är listad bland våra arbetsområden, är du fortfarande välkommen att boka in en konsultation för att få veta mer.
Ett skäl till att anlita en privat försvarare kan vara att du som misstänkt blivit nekad offentlig försvarare, men ändå vill ha en jurist vid din sida. Det kan vara fallet vid brott som anses mindre allvarliga och där straffet, påföljden, är böter, till exempel ofredande, olovlig körning, hemfridsbrott, rattfylla eller penningtvätt. Även om tingsrätten anser att brottet är ringa, upplever många att det är obehagligt att bli kallad till polisen och stå anklagad i domstol utan juridisk hjälp. Det kan också vara så att du har fått ett offentligt ombud som du vill byta ut men blir nekad av domstolen.
Att väcka allmänt åtal är den del i en brottmålsprocess där åklagaren ger in en stämningsansökan till tingsrätten. Det är i åtalet som åklagaren redogör för vilka brott denne yrkar ansvar för och dess gärningsbeskrivningarna. Om åklagaren anser sig kunna styrka brott kan allmänt åtal väckas. Det finns även något som kallas enskilt åtal. Enskilt åtal innebär att åtalet inte väcks av en åklagare utan istället drivs av den enskilde, ofta den som blivit utsatt för brott, på egen hand. Enskilt åtal förekommer bland annat avseende förtal- och ärekränkningsbrott då dessa brott under vissa förutsättningar inte faller under allmänt åtal.
Om polisen har tagit ditt körkort skickas ditt ärende till Transportstyrelsen som utreder fallet. De avgör sedan huruvida återkallelse ska ske eller om en annan åtgärd är mer passande, till exempel en varning eller alkolås. Innan Transportstyrelsen meddelar sitt beslut har du rätt att yttra dig i ditt ärende. Då kan du förklara din syn på situationen, varför situationen uppstod och din inställning till ansvarsfrågan. Om de beslutar att återkalla körkortet gäller en spärrtid under vilken man varken får köra eller kan få ett nytt körkort. Spärrtiden varierar beroende på typen av brott, från 2 månader upp till 2 år. Om spärrtiden överstiger 1 år måste du därefter göra ett nytt körkortsprov för att få tillbaka ditt körkort.
Ett arbetstillstånd är ett tillstånd som dels ger en tredjelandsmedborgare rätt att utföra arbete i Sverige under en viss period. Tillståndet utgör också en trygghet för tredjelandsmedborgaren, eftersom arbetsgivaren måste uppfylla vissa krav på arbetsvillkor och lön för att arbetstillståndet ska beviljas. I vissa fall är tredjelandsmedborgare undantagna från kravet på arbetstillstånd.
Vill du söka asyl i Sverige lämnar du in en asylansökan vid en av Migrationsverkets ansökningsenheter. Du kan även ansöka vid gränspolisen vid din inresa. I de flesta fall har den sökande rätt till ett offentligt biträde, det vill säga en jurist som bevakar sökandes rättigheter, närvarar under utredningsmöten, upprättar skrivelser och överklaganden. Våra jurister arbetar inom flera av utlänningsrättens områden. Vi förordnas av Migrationsverket som offentliga biträden för asylsökanden och anlitas privat i ärenden om anhöriginvandring och arbetstillstånd.
© 2024 EZlegal