fbpx

Boutredningsman

Vad händer med egendomen när någon avlider?

När en närstående avlider är det ofta en känslomässig tid för familjen. Enligt lag är man som efterlevande make, sambo, familj eller annan testamentstagare tvungen att företräda och förvalta dödsboet efter den avlidne. Man ska bland annat se över vilken förmögenhet den avlidne lämnade efter sig, vilka skulder denne hade, till vem skulden måste betalas och ha koll på beskattningen. I vissa fall kan det vara en bra idé att anlita en sakkunnig jurist som kan bistå med boutredningen. Om man inte kommer överens kan man ansöka hos tingsrätten om att få en boutredningsman förordnad. Boutredningsmannen tar således över ansvaret för dödsboet från dödsbodelägarna och har mandat att tvångsvis göra ett arvskifte. 

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK
Testamente
Hem & Ekonomi
  • Inledande möte
  • Rättslig utredning
  • Upprättande av testamente
  • Löpande kontakt
  • Avslutande samtal
från
2 900
SEK

Våra kontor

Hittar du inte ett kontor där du bor?
Ingen fara. Vi arbetar digitalt och kan bistå klienter på fler än dessa orter.

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK

Hur ansöker man?

Dödsbodelägare, testamentsexekutor, legatarier eller borgenär med en fordran kopplad till dödsboet kan ansöka om en boutredningsman. Ansökan om boutredningsman görs till tingsrätten i den ort som den avlidne personen var folkbokförd i.

Boka konsultation med en jurist

Vi vet att rättsliga dilemman kan vara svåra att hantera på egen hand och erbjuder därför juridisk rådgivning inom flera områden. Boka en konsultation om du vill ställa en fråga, få vägledning i en klurig situation eller anlita oss som ombud.

Vad säger lagen?

Ärvdabalken reglerar situationen då man tar hjälp av en boutredningsman. Det kan vara bra att känna till dessa lagar om man funderar på att göra det eller upplever svårigheter med den boutredningsman man anlitat.  

Boutredningsmannens uppdrag innefattar att kartlägga dödsboets tillgångar och se till att förvalta och skydda dessa. Det kan handla om att hantera den avlidnes post och räkningar eller sköta om fastigheter som finns i boet. Boutredningsmannen ansvarar även för att boets skulder och fordringar betalas. Ibland kan boutredningsmannen i samråd med tingsrätten vara tvungen att sälja vissa egendomar i dödsboet för att betala skulder. Kan inte skulderna betalas kan dödsboet försättas i konkurs. 

När det kommer till frågor som i avsevärd mån inverkar på dödsbodelägarnas behållning i boet måste de underrättas eller samtycka till åtgärden. Om delägarna inte kan komma överens om hur arvskiftet ska ske kan boutredningsmannen tvångsskifta tillgångarna. När alla tillgångar har delats upp mellan arvingarna så avvecklas dödsboet och boutredningsmannens uppdrag är fullgjort. 

Testamente
Hem & Ekonomi
  • Inledande möte
  • Rättslig utredning
  • Upprättande av testamente
  • Löpande kontakt
  • Avslutande samtal
från
2 900
SEK

Möt Peter Zeijersborger

Ansvarig för tvistemålsteamet

”Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten.”
Peter Zeijersborger är grundare av EZlegal. Med snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol är han ansvarig för tvistemålsteamet. Tidigare ledamot av Sveriges Advokatsamfund.

Vad kostar det att ta hjälp av en boutredningsman?

När det gäller dödsbon är det inte möjligt att få rättsskydd från hemförsäkringen. I regel är det svårt att beviljas rättshjälp, men undantag kan göras om det finns tvingande skäl för det. Det vanligaste är att kostnaderna för boutredningsmannen täcks av tillgångarna i dödsboet. Om det inte finns tillräckligt med tillgångar i dödsboet, måste den som ansökt om att ta hjälp av en boutredningsman stå för kostnaderna. 

Behöver du hjälp med en boutredning eller vill fråga en jurist om råd? Då rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med en jurist. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal.

Våra kontor

Hittar du inte ett kontor där du bor?
Ingen fara. Vi arbetar digitalt och kan bistå klienter på fler än dessa orter.

4 saker att tänka på vid anlitande av en boutredningsman

För att tilldelas en boutredningsman behöver ni skicka in en ansökan till tingsrätten. Tänk på att inkludera alla uppgifter som måste finnas med enligt lag, så att ansökan kan bli godkänd. Den skriftliga ansökan skickas till tingsrätten i den ort där den avlidne var folkbokförd den 1 november föregående år. Det går också att ansöka digitalt via en e-tjänst hos Sveriges Domstolar. Ansökningsavgiften är 900 kr.

Den avlidne kan i sitt testamente ha angett en person som denne önskar ska förvalta dödsboet, en så kallad testamentsexekutor. I sådant fall ska detta respekteras och det är testamentsexekutorn som ska hjälpa till med bouppteckningen. 

En boutredningsman har rätt till skäligt arvode och ersättning för sina kostnader. Detta är något som kan ha en påverkan på den förmögenhet som den avlidne lämnar efter sig. 

Om det finns särskilda skäl är det möjligt att avsluta samarbetet med boutredningsmannen i förtid. Har boutredningsmannen till exempel visat vårdslöshet eller försumlighet i sin förvaltning, om det drar ut på tiden för avslutandet av dödsboet eller om denne inte tar tillräcklig hänsyn till den avlidnes testamente kan boutredningsmannen entledigas. I vissa fall finns det även möjlighet att som dödsbodelägare förordna en god man som ska utöva tillsyn över boutredningsmannens förvaltning. 

Hur ansöker man?

Som dödsbodelägare, testamentsexekutor, legatarier eller borgenär med en fordran kopplad till dödsboet, kan man ansöka om att få en boutredningsman. Ansökan om boutredningsman görs till tingsrätten i den ort som den avlidne personen var folkbokförd i. Det går också att ansöka digitalt via en e-tjänst hos Sveriges Domstolar och ansökningsavgiften är 900 kr. Det krävs inte att alla dödsbodelägare samtycker till att en boutredningsman utses, men om inte alla har skrivit under ansökan ska tingsrätten inhämta yttranden från dem. Följande information ska framgå av ansökan till tingsrätten.

  • Sökandens/sökandenas namn, personnummer, telefonnummer, adress och e-post. 
  • Den avlidnes fullständiga namn, personnummer, dödsdatum, adress, medborgarskap och dödsort.
  • Samtliga dödsbodelägares namn och adress.
  • Om testamente finns eller inte.
  • Begäran om att tingsrätten ska besluta att dödsboet ska förvaltas av en boutredningsman. 
  • Signatur från den/de som ansöker.


Till ansökan ska den sökande även bifoga bland annat bouppteckning med bilagor om sådan har upprättats, en bestyrkt kopia av testamente om det finns, dödsfallsintyg med släktutredning från Skatteverket, samt eventuella medgivande eller fullmakt från övriga dödsbodelägare. Om den avlidne var utländsk medborgare bifogas medborgarskapsbevis och dödsattest.

Om det i den avlidnes testamente redan har utsetts någon som den avlidne önskade skulle sköta bouppteckningen, en så kallad testamentsexekutor, är det den personen som gör det. De kvarlevande kan även välja att peka ut en dödsbodelägare som boutredningsman.