fbpx

Medborgarskap

När du behöver juridiskt biträde

Vill du bli svensk medborgare? Eller har du haft ett svenskt medborgarskap tidigare och vill  tillbaka det? Oavsett vilken situation du befinner dig i finns det saker som är bra att känna till kring medborgarskap i Sverige, vad det innebär och vilka regler som finns. Vi förstår att rättsliga dilemman kan vara svåra att hantera på egen hand och erbjuder därför juridisk rådgivning inom medborgarskap. Boka en konsultation om du vill ställa en fråga, få vägledning i en klurig situation eller anlita oss som ombud.  

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK
Arbetstillstånd
Biträde & Försvar
  • Inledande möte
  • Löpande kontakter
  • Rättsliga överväganden samt genomgång av handlingar
  • Upprättande och avsändande av ansökan, sammanställning bilagor
  • Mottagande, registrering och genomgång av beslut
  • Avslutande möte
från
19 995
SEK

Våra kontor

Hittar du inte ett kontor där du bor?
Ingen fara. Vi arbetar digitalt och kan bistå klienter på fler än dessa orter.

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK
Arbetstillstånd
Biträde & Försvar
  • Inledande möte
  • Löpande kontakter
  • Rättsliga överväganden samt genomgång av handlingar
  • Upprättande och avsändande av ansökan, sammanställning bilagor
  • Mottagande, registrering och genomgång av beslut
  • Avslutande möte
från
19 995
SEK

Möt Kerstin Vogel

Ansvarig för brottmålsteamet

”Vi bistår med privat försvar både i de fall klienten inte har rätt till en offentlig försvarare såväl som när klienten önskar en privat försvarare av andra orsaker. Jag och mina kollegor i teamet är måna om att du ska känna dig trygg från förhör till dom.”
Kerstin Vogel är delägare på EZlegal och ansvarig för brottmålsteamet. Hon har mångårig erfarenhet av brottmål som tidigare advokat och företräder regelbundet klienter som privat försvarare. Tidigare ledamot av Sveriges Advokatsamfund.

Våra kontor

Hittar du inte ett kontor där du bor?
Ingen fara. Vi arbetar digitalt och kan bistå klienter på fler än dessa orter.

5 viktiga saker att tänka på om svenskt medborgarskap

Det är viktigt att vara medveten om de skyldigheter och rättigheter som följer med medborgarskapet. Om du får medborgarskap har du rätt att bo, arbeta och vistas i Sverige. I gengäld måste du följa svensk lag och vad som i övrigt följer av att vara en god medborgare i landet. 

Det finns många krav som måste vara uppfyllda om man ska få beviljat medborgarskap. Man måste därför se över om man kan uppfylla kraven och vara noga med hur man fyller i ansökan så att inget blir fel, då detta kan innebära att ansökan blir nekad.  

Är du nordisk medborgare behöver inte samma krav uppfyllas. Det är därför viktigt att undersöka vilka andra krav som gäller så att ansökan blir korrekt. 

När du ansöker om medborgarskap bör du känna till och ha tagit hänsyn till de ansökningsavgifter som medföljer. Olika typer av ansökningar har olika avgifter upp till 1500 kr. 

Det kan kännas skönt att få hjälp med processen, oaktat om det är inför en ansökan eller i anledning av ett överklagande kan det vara bra att ta hjälp av en jurist. Vi på EZlegal hjälper dig gärna med frågor om medborgarskap.

Vad säger lagen om medborgarskap?

Bestämmelser om medborgskap finns framför allt i Lag (2001:82) om svenskt medborgarskap 

Medborgskap är en relation mellan en person och en stat, vilket innebär både rättigheter och skyldigheter för de två parterna. Medborgarskapet är rättsligt reglerat, till skillnad från nationalitet som snarare benämner en tillhörighet till ett visst land. Ett svenskt medborgarskap innebär en absolut rättighet att få bo, leva och arbeta i Sverige. 

En person kan bli svensk medborgare på flera olika sätt. Det allra vanligaste är att man får medborgarskap automatiskt genom sin födsel, förutsatt att åtminstone en av föräldrarna är svensk medborgare. I andra fall kan man själv behöva anmäla eller ansöka om svenskt medborgarskap hos antingen Migrationsverket eller Länsstyrelsen.  

Så ansöker man om medborgarskap

För att en ansökan om medborgarskap ska godkännas måste en del krav uppfyllas. Är man vuxen och utländsk ska en ansökan skickas till Migrationsverket. Personen som ansöker måste:  

  • Styrka sin identitet, genom hemlandspass i original eller annat identitetsdokument i original. Saknas detta kan nära anhöriga till den ansökande personen i vissa fall intyga den ansökandes identitet. 
  • Ha fyllt 18 år. Är personen inte 18 år måste ansökan vara gjord av personens vårdnadshavare. 
  • Ha hemvist i Sverige. Innan en person kan bli medborgare i Sverige måste personen ha bott i Sverige ett visst antal år. Tiden som krävs skiljer sig åt bland annat beroende på personens medborgarskap och om personen är gift eller sambo med en svensk medborgare. 
  • Kunna visa på ett skötsamt liv. Om personen har begått brott i Sverige kan det behöva gå en viss tid innan ansökan kan godkännas. Hur lång denna tid är beror på gärningens straffvärde.  

 

Nordiska medborgare, det vill säga medborgare i Danmark, Finland, Island och Norge, behöver i många fall bara anmäla om svenskt medborgarskap. Kraven för att en anmälan om medborgarskap ska godkännas för nordiska medborgare är lägre ställda än för en ansökan, men om dessa krav inte är uppfyllda kan en ansökan fortfarande göras. Anmälningar om medborgarskap från nordiska medborgare ska göras till Länsstyrelsen. 

Har man tidigare varit svensk medborgare men antingen förlorat medborgarskapet innan 2001 eller avsagt sig det, kan man få tillbaka sitt medborgarskap genom en anmälan. Detta förutsätter att man uppfyller kraven som ställs för att återfå medborgarskap. 

Har den sökande fått ett negativt beslut gällande medborgarskap kan beslutet överklagas. Det gör man genom att skicka ett brev till den beslutande myndigheten där det framgår att man vill överklaga och varför man anser att beslutet är felaktigt. Målet kommer då istället att prövas av migrationsdomstolen, och skulle beslutet överklagas ytterligare en gång hamnar det hos Migrationsöverdomstolen som är sista instans. 

Vad kostar det?

Migrationsverket tar en ansökningsavgift som varierar beroende på typen av ansökan. En vanlig ansökan om medborgarskap har exempelvis en ansökningsavgift på 1 500 kr, men en anmälan för barn har en avgift om 175 kr, ansökningsavgifterna kan dock justeras över tid. Du kan läsa mer om de olika ansökningsavgifterna hos Migrationsverkets hemsida. EZlegal hjälper dig gärna med ansökan om medborgarskap. Som ett första steg rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med en jurist. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal.