fbpx

Äktenskapsförord

Vad är ett äktenskapsförord?

Om två makar väljer att skilja sig är huvudregeln är att deras egendom ska delas lika enligt den så kallade hälftendelningsprincipen. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller blivande makar där man bestämmer vilka tillgångar som ska vara enskild egendom. På det viset kan ni på förhand reglera vad som ska tillhöra det gemensamma boet (giftorättsgods) och vilka tillgångar som utgör enskild egendom och därmed inte ingå i en bodelning. Vi hjälper er att upprätta ett juridiskt korrekt avtal så att ni tryggt kan bygga en framtid tillsammans.

De flesta som gifter sig litar på varandra och tänker sig en framtid ihop. Många tycker därför att det känns oromantiskt och onödigt att skriva ett äktenskapsförord. Men ett äktenskapsförord har inte bara betydelse vid en skilsmässa, utan kan även vara bra att ha vid ett eventuellt dödsfall. Om någon av er skulle gå bort kan äktenskapsförordet vid den efterkommande bodelningen i vissa fall skydda den kvarvarande makens egendom, mot den avlidnes särkullbarn och testamentstagare.

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK
Äktenskapsförord
  • Inledande möte
  • Rättslig utredning
  • Upprättande av handling
  • Löpande kontakt
  • Avslutande möte
från
3 999
SEK

Våra kontor

Hittar du inte ett kontor där du bor?
Ingen fara. Vi arbetar digitalt och kan bistå klienter på fler än dessa orter.

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK
Äktenskapsförord
  • Inledande möte
  • Rättslig utredning
  • Upprättande av handling
  • Löpande kontakt
  • Avslutande möte
från
3 999
SEK

Att skriva äktenskapsförord

Utgångspunkten i ett äktenskap är att all egendom som bostad, bil, möbler, husdjur och besparingar är gemensam egendom, så kallat giftorättsgods. Vid en skilsmässa ska denna egendom som huvudregel delas lika, oavsett vem som betalat för vad eller om det tillhörde maken redan innan äktenskapet. Men genom ett äktenskapsförord kan makarna avtala om att delar av giftorättsgodset ska göras till enskild egendom. Den enskilda egendomen räknas då inte till giftorättsgodset och behöver därmed inte delas. Ibland upprättas ett äktenskapsförord om en av parterna har en större förmögenhet, till exempel äger ett företag, eller om det finns egendom med stort affektionsvärde, som exempelvis en sommarstuga eller arvegods. Äktenskapsförordet kan omfatta både egendom som tillhör en make och egendom som i framtiden tillfaller en make. Däremot kan äktenskapsförord inte omvandla den ena makens egendom till den andre makens enskilda egendom. Det finns på så sätt begränsningar för vad ett äktenskapsförord får innehålla. 

Formkrav för äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord ska upprättas skriftligen, dateras och undertecknas av båda makarna eller blivande makarna. Äktenskapsförordet måste sedan registreras hos Skatteverket för att bli giltig. Om äktenskapsförordet ges in till Skatteverket inom en månad från äktenskapets ingående är det gällande från äktenskapets ingående. Ges det in senare blir det gällande från dagen det ges in till Skatteverket.

Möt Peter Zeijersborger

Ansvarig för tvistemålsteamet

”Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten.”
Peter Zeijersborger är grundare av EZlegal. Med snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol är han ansvarig för tvistemålsteamet. Tidigare ledamot av Sveriges Advokatsamfund.

Våra kontor

Hittar du inte ett kontor där du bor?
Ingen fara. Vi arbetar digitalt och kan bistå klienter på fler än dessa orter.

6 vanliga frågor om äktenskapsförord

Det finns formkrav på att äktenskapsförordet ska föras ner skriftligen och måste undertecknas av båda parter. Därefter registrerar man äktenskapsförordet hos Skatteverket. Ta gärna hjälp av en jurist när ni skriver ert avtal. 

Ja, ni kan skriva ett äktenskapsförord även efter det att äktenskapet har ingåtts. Det går också bra att lämna in ett nytt, uppdaterat äktenskapsförord, så länge ni båda är överens om ändringarna.

Ett äktenskapsförord kan ingås under hela tiden som man är gifta och även innan man är gifta. Om äktenskapsförordet ingås innan man är gifta gäller det dock tidigast från äktenskapets ingående.

Nej, ett äktenskapsförord som upprättas mellan dig och din tidigare make/maka gäller inte i ditt nuvarande äktenskap. Om du inte har upprättat ett nytt äktenskapsförord när du gift om dig, utgör tidigare egendom giftorättsgods och kommer att ingå i en eventuell bodelning mellan dig och din nuvarande make/maka. Det har heller ingen betydelse att du står som ensam ägare till sagda egendom. Du och din nuvarande make/maka kan förstås skriva ett nytt äktenskapsförord, men om din make/maka inte går med på att göra egendomen till enskild egendom finns det tyvärr inget du kan göra. Därför är det ofta bra att skriva äktenskapsförord innan man gifter sig. 

Huvudregeln är att makars egendom delas lika vid skilsmässa. Det finns dock vissa omständigheter som gör att ens tillgångar inte ska ingå i en bodelning. Dessa omständigheter är om du förvärvat egendomen genom arv, under förutsättning att egendomen testamenterats till dig såsom enskild egendom, eller om du fått en gåva med villkor att egendomen ska utgöra enskild egendom. 

Makar eller blivande makar kan enligt Äktenskapsbalkens 7 kap. 3 § genom äktenskapsförord bestämma att egendom som tillhör eller tillfaller någon av dem ska vara hans eller hennes enskilda egendom. I praktiken innebär det att det som är enskild egendom genom äktenskapsförordet inte ska tas med i en framtida bodelning. En bodelning görs både om äktenskapet upphör genom skilsmässa och vid dödsfall. Ert äktenskapsförord gäller alltså både för skilsmässa och dödsfall, och i svensk rätt går det inte att göra någon skillnad dessa situationer genom äktenskapsförord. Om du eller din make dör ska en bodelning först och främst göras. I den ska endast giftorättsgods ingå (det som inte är enskild egendom). När bodelningen är utförd ska sedan den avlidne makens andel av giftorättsgodset tillsammans med enskild egendom fördelas mellan arvingarna. En efterlevande make ärver före gemensamma barn i svensk rätt, men däremot har särkullbarn alltid rätt att ut sitt arv direkt. Särkullbarn har dock möjlighet att avstå från sitt arv när föräldern dör och har de istället rätt att ärva när den efterlevande maken dör.