fbpx

Entreprenadrätt

Vad är en entreprenadtvist?

En tvist inom entreprenadrätt kan antingen uppstå mellan två företag, eller mellan ett företag och en privatperson. Ofta rör det sig om att den som beställt entreprenaden anser att resultatet inte blev som det var tänkt från början. Det kan exempelvis handla om att det utförts ett ändrings-, tilläggs- eller avgångsarbete (ÄTA-arbeten) som inte på förhand hade avtalats. I många fall tvistar parterna om vem som ska anses vara ansvarig för oväntade kostnader som uppstått under processen.
Företag
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
495
SEK
Rättsutredning
Företag & Arbetsplats
  • Inledande möte
  • Genomgång av handlingar
  • Rättsutredning
  • Löpande kontakt
  • Avslutande möte

*En rättsutredning kan bli aktuellt i olika ärendeslag och priserna kan differentiera utifrån vilken timtaxa ditt ärendets svårighetsgrad och komplexitet påkallar.

från
5 495
SEK

Våra kontor

Hittar du inte ett kontor där du bor?
Ingen fara. Vi arbetar digitalt och kan bistå klienter på fler än dessa orter.

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK
Vad är ÄTA?
ÄTA är en förkortning av ändrings-, tilläggs- och avgångsarbeten...
Vad kostar det?
EZlegal delar upp processen vid en tvistemål i olika steg där du...
Så går en tvist till
Om parterna inte längre är överens uppstår en tvist...

Vad säger lagen om entreprenader?

Det finns ingen lag som är direkt reglerar entreprenadförhållanden. Istället träffas olika delar av entreprenadens genomförande av olika lagar. Ett vanligt förekommande exempel att ta hänsyn till är konsumenttjänstlagen, som är tvingande till konsumentens fördel och aktualiseras för privatpersoner.

Boka konsultation med en jurist

Vi vet att rättsliga dilemman kan vara svåra att hantera på egen hand och erbjuder därför juridisk rådgivning inom flera områden. Boka en konsultation om du vill ställa en fråga, få vägledning i en klurig situation eller anlita oss som ombud.
Rättsutredning
Företag & Arbetsplats
  • Inledande möte
  • Genomgång av handlingar
  • Rättsutredning
  • Löpande kontakt
  • Avslutande möte

*En rättsutredning kan bli aktuellt i olika ärendeslag och priserna kan differentiera utifrån vilken timtaxa ditt ärendets svårighetsgrad och komplexitet påkallar.

från
5 495
SEK

När används entreprenadavtal?

Företag 

Entreprenadavtal kan skrivas mellan två näringsidkare. Entreprenad är den avtalsform som vanligtvis används av byggföretag. Beställaren av arbetet kan anlita bolag som vill utföra en byggnation. 

Konsumenter 

Entreprenadavtal kan också skrivas mellan privat personer och företag. Det kan vara privata beställare eller så kallade konsumenter som använder sig av entreprenad för att bygga om sitt hus eller utföra nybygge på en tomt. Genom konsumenttjänstlagen har konsumenter ett extra skydd och reglerna ser lite annorlunda ut från kommersiella förhållanden.  

Möt Samir Suljic

Ansvarig för det företagsjuridiska teamet

”Vi rådger, bistår vid förlikning och processar i domstol. Vårt mål är att klienterna ska kunna fokusera på sin kärnverksamhet och lämna juridiken till oss.”
Samir Suljic arbetar som Senior Legal Counsel och är ansvarig Teamleader för det företagsjuridiska teamet på EZlegal. Han företräder klienter i ärenden som rör avtalsrätt, arbetsrätt och tvistemål. Tidigare ledamot av Sveriges Advokatsamfund.

Våra kontor

Hittar du inte ett kontor där du bor?
Ingen fara. Vi arbetar digitalt och kan bistå klienter på fler än dessa orter.

4 saker att tänka på om entreprenader

Ett första steg att tänka på om du ska beställa en entreprenad är vilken entreprenadform som ska användas. Om entreprenören ska sköta både projektering och utförande kallas det för totalentreprenad. Om i stället du som beställare tar på dig projekteringen kallas det för utförandeentreprenad. Beroende på vilken entreprenadform som är aktuell används olika standardavtal. För totalentreprenader används i regel ABT 06 och för utförandeentreprenader används AB04. 

Upphandlingsform innebär att du som beställare väljer hur många entreprenörer du vill avtala med. Du kan anlita en entreprenör som sköter allt, då kallas det för generalentreprenad. Om du väljer att upphandla flera entreprenörer kallas det i stället för delad entreprenad. 

Valet av både entreprenad och upphandlingsform är upp till varje enskild person. För privatpersoner med begränsad kunskap kan exempelvis totalentreprenad vara bäst medan för företagare i branschen kan man spara pengar genom att utföra projektering själv. Viktigt är oavsett att komma ihåg att hänvisa till det standardavtalet som passar just din entreprenad. Det kan vara bra att vända sig till en jurist som kan hjälpa dig med vilken entreprenad-och upphandlingsform som passar bäst.  

Ett annat val som måste göras när man ska ingå ett entreprenadavtal är att välja betalningsform. Fast pris att parterna på förhand har bestämt hur mycket arbetet ska kosta. I dessa fall är det viktigt att vara tydlig med vad som ska ingå i priset. Löpande pris innebär i stället att priset inte är bestämt från början. Då bestäms a´ priser som säger hur mycket olika åtgärder ska kosta, exempelvis ett timpris för det nedlagda jobbet. Man kan också välja att sätta ett takpris, alltså ett maxbelopp som beställaren kan behöva betala för. 

Ibland kan ni som avtalsparter välja att i avtalet förelägga motparten med vite om försening skulle ske. Ett vite är ett visst penningbelopp som den som brutit ett avtal kan bli skyldig att betala till motparten. Det finns inga specifika bestämmelser om förseningsviten i standardavtalen. Därför måste det framgå av det enskilda entreprenadavtalet, om vite ska användas.

Vad är ÄTA?

ÄTA är en förkortning av ändrings-, tilläggs- och avgångsarbeten. Det arbete som regleras i entreprenadavtalet kallas för kontraktsarbete. När det uppstår ÄTA-arbeten utöver kontraktsarbetet är det beställaren som är skyldig att stå för kostnaden som uppstår. Det är vanligt att man delar upp ÄTA-arbeten i två kategorier, beställda (föreskrivna) och likställda (föranledda), 2 kap. 3 och 4 §§ AB04 och ABT-06. Skillnaden mellan de båda begreppen är hur de uppstår. Beställda ÄTA-arbeten är arbeten som förordnats av beställaren. Likställda ÄTA-arbeten är arbeten som behövs för att slutföra bygget, alltså sådant som krävs för att uppnå ett kontraktsenligt resultat. En distinktion är att likställda arbeten måste vara arbeten som beställaren står risken för, alltså inte uppstå från entreprenörens misslyckande. 

Det är svårt att på förhand veta hur omfattande ett arbete kommer vara och det är inte ovanligt att förseningar sker. ÄTA-arbeten är också en vanlig tvistefråga då det kan vara otydligt vilka arbeten som bör ingå i det avtalade priset eller inte. Det finns inga tydliga gränser för vad som är ÄTA eller inte, utan man behöver i regel göra en bedömning för varje enskilt fall. 

Vad kostar det att anlita ett juridiskt ombud?

EZlegal delar upp processen vid en tvistemål i olika steg där du på ett enkelt sätt kan överskåda hur handläggningen fortlöper. Du köper och betalar i regel för ett steg i taget och kan välja att avbryta eller fortsätta handläggningen efter varje steg. Du kan läsa mer om vad stegen innebär och hur mycket våra åtgärder kan tänkas kosta på sidan Vad kostar detIbland kan tvisten omfattas av rättsskyddet i företags- eller hemförsäkringen. Rättsskydd är termen för det ekonomiska skydd en part kan ha genom ett försäkringsbolag för att bekosta sina rättegångskostnader i en juridisk process. Försäkringsbolagen kan ibland stå för upp till 80% av kostnaderna och resterande del utgör partens självrisk. Täckningsgraden varierar dock och beror på vad som står i just ditt försäkringsavtal och vad ditt ärende gäller. 

EZlegal företräder både privatpersoner och företag i entreprenadtvister genom hela ärendet, från författande av entreprenadavtal till att vidta rättsliga åtgärder mot motparten och agera ombud i domstol. Om du behöver ett ombud eller har frågor kring entreprenadrätt rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med en jurist. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal. 

Så går en tvist till

Om parterna inte längre är överens uppstår en tvist. Entreprenadtvister kan handläggas av skiljedomstolar, allmän domstol eller allmänna reklamationsnämnden (för privatpersoner). Ofta är det parterna själva som bestämmer var tvisten ska handläggas genom vad ni har kommit överens om i entreprenadavtalet.  

Om skiljedomstol ska användas kan parterna själva välja språk, land och lag som ska pröva tvisten. Parterna själva utser sedan skiljemän som ska döma saken. Handläggningen är ofta snabb och sker privat, alltså har inte vem som helst tillgång till domen i efterhand. Processen i allmän domstol sker i stället genom vanliga regler för tvistemål. Då inleds ärendet genom en stämningsansökan som ska innehålla vad parten yrkar att domstolen ska döma och bevisning tas fram. Motparten får sedan möjlighet att skicka in ett svaromål med ett bestridande eller medgivande av stämningen. Bestrids yrkandet sker muntlig förberedelse som ska klargöra både yrkanden och grunder och man ser om det finns en möjlighet till förlikning (att parterna kommer överens). Om inte parterna är överens ska huvudförhandling hållas och därefter meddelas domen.  

Vad säger lagen om entreprenader?

Det finns ingen lag som är direkt reglerar entreprenadförhållanden. Istället träffas olika delar av entreprenadens genomförande av olika lagar. Ett vanligt förekommande exempel att ta hänsyn till är konsumenttjänstlagen, som är tvingande till konsumentens fördel och aktualiseras för privatpersoner. Parterna kan också komma i kontakt med plan- och bygglagenmiljöbalkenskatteförfarandelagen och flertalet föreskrifter från myndigheter.  

Den viktigaste rättskällan för entreprenader utgörs av särskilda standardavtal som kallas för AB och ABT. Standardavtalen är utvecklade av Föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK), en ideell förening med medlemmar som företräder både byggherresidan och entreprenörsidan. Standardavtalen har bland annat som funktion att fylla ut delar som parterna har utelämnat från ett entreprenadavtal. Det finns olika standardavtal som används i olika situationer. De huvudsakliga avtalen är AB04 (för utförandeentreprenader) och ABT06 (för totalentreprenader), men det finns en rad andra standardavtal för andra typer av entreprenadförhållanden.