Företag och arbetsplatser kommer ofta i kontakt med juridiska frågor. Några vanliga exempel är att skriva avtal, anställa och dra ner på personal eller ansöka om särskilda tillstånd för verksamheten. Om företaget inte själva besitter juridisk kunskap eller hanterar frågorna felaktigt, kan det resultera i kostsamma tvister och försämrade relationer mellan parterna. Genom att vända dig till EZlegal kan vi bistå med juridiken medan du lägger din tid på annat.
Du är välkommen att kontakta oss om du behöver juridiskt stöd inom avtalsrätt och annan typ av affärsjuridik. Vi arbetar med bland annat aktieägaravtal, entreprenadrätt och olika typer av tillstånd. Du kan även vända dig till oss om du behöver råd om arbetsrättsliga frågor, till exempel anställningsavtal, arbetsvillkor, att avsluta anställningar och andra situationer som kan uppstå på arbetsplatsen.
Om du behöver råd om en affärsjuridisk fråga som inte är listad bland våra arbetsområden, är du ändå välkommen att boka in en konsultation för att få veta mer.
Ett aktieägaravtal är ett avtal mellan aktieägare, där avtalsparterna kan sätta upp bestämmelser som ska gälla för verksamheten. Aktieägare har både rättigheter och skyldigheter som framgår av aktiebolagslagen och aktiebolagets bolagsordning.
Entreprenad är den avtalsform som vanligtvis används av byggföretag för att utföra en byggnation åt andra företag eller privatpersoner. En privat beställare (konsument) kan använda sig av entreprenad för att till exempel bygga om sitt hus eller utföra nybygge på en tomt. Genom konsumenttjänstlagen har konsumenter ett extra skydd och reglerna ser lite annorlunda ut från kommersiella förhållanden mellan två företag.
Det arbete som regleras i entreprenadavtalet kallas för kontraktsarbete. Kontraktsarbetet är alltså det uppdrag som beställaren har beställt av entreprenören. Utöver kontraktsarbeten måste beställaren många gånger vara beredd att betala ändrings- tilläggs- och avgångsarbeten, så kallade ÄTA-arbeten. Man brukar skilja på ÄTA-arbeten som är beställda eller arbeten som är likställda, alltså nödvändiga för att slutföra arbetet kontraktsenligt. Det är svårt att på förhand veta hur omfattande ett arbete kommer vara och det är inte ovanligt att förseningar sker. Det finns inga tydliga eller klara gränser för vad som är ÄTA eller inte och det en vanlig tvistefråga. Man behöver därför göra en bedömning i varje enskilt fall.
En arbetstvist rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Den kan till exempel uppstå om arbetstagare och arbetsgivare är oense om huruvida en uppsägning, ett avskedande eller en omplacering har gått rätt till. Om parterna inte lyckas komma överens vid lokala eller centrala förhandlingar kan talan väckas vid domstol. Arbetstvister handläggs antingen i tingsrätt eller direkt hos Arbetsdomstolen, som är en specialdomstol just för arbetsrätt. Inom arbetsrätt finns det många tidsfrister att ta hänsyn till och en arbetsgivare kan bli skyldig att betala betydande skadestånd om den brutit mot kollektivavtal eller lag.
Det finns vissa näringsverksamheter där det krävs särskilda tillstånd för att få bedriva verksamhet. Några exempel är inom tobaksförsäljning, taxiverksamhet och spel om pengar. Anledningen till att du behöver ha tillstånd varierar mellan de olika verksamheterna. Kravet på tillstånd för att köra taxi och bedriva taxiverksamhet finns till för att stärka trafiksäkerheten och passagerarnas krav på trygghet och säkerhet. När det gäller spel kan det medföra stora risker både på individ- och samhällsnivå och spellicens krävs för att motverka spel som leder till beroende och minskar livskvaliteten. Slutligen är tobak är ett hälsofarligt ämne som kan medföra olägenheter både för brukaren själv och människor i dess omgivning om det säljs på fel sätt.
För att få servera alkoholhaltiga drycker vars volym överstiger 2,25 volymprocent krävs ett serveringstillstånd. I de flesta fall innebär detta att den som ska servera alkohol behöver ansöka om ett serveringstillstånd. I några fall där serveringen uppfyller något av dessa krav behövs ingen ansökan. Några exempel är:
© 2024 EZlegal
”450 000+ minuter genomförd rådgivning”
Det totala antalet minuter som våra jurister har ägnat åt att ge juridisk rådgivning inom samtliga rättsområden som EZlegal arbetar med, sedan den 1 maj 2024. Antalet minuter inkluderar både konsultationer (med undantag för inledande vägledning) och juridisk rådgivning i ärenden som tagits vidare efter konsultation.
”3300+ avslutade ärenden och konsultationer”
Det totala antalet konsultationer och ärenden som har avslutats inom samtliga rättsområden som EZlegal arbetar med, sedan den 1 Maj 2024. I antalet avslutade ärenden ingår både ärenden med positivt utfall och ärenden med negativt utfall.
”70+ Års samlad yrkeserfarenhet i juristteamet”
Antalet års yrkeserfarenhet inom juridik som juristerna har sammanlagt, studietid ej inräknad.
Senast uppdaterad: 2025-01-23