Den som vill söka asyl i Sverige ska lämna in en asylansökan vid en av Migrationsverkets ansökningsenheter. Man kan även ansöka vid gränspolisen vid inresa. I de flesta fall har den sökande rätt till ett offentligt biträde. Ett offentligt biträde är en jurist som bevakar den sökandes rättigheter, närvarar under utredningsmöten, upprättar skrivelser och överklaganden. EZlegals jurister arbetar inom flera av utlänningsrättens områden. Vi förordnas av Migrationsverket som offentliga biträden för asylsökanden och anlitas privat i ärenden om anhöriginvandring och arbetstillstånd.
*Vi upprättar överklaganden i såväl nya ärenden som ärenden där vi drivit hela processen. Detta pris utgår från att vi behöver genomföra viss inläsning för att kunna överklaga ditt ärende på ett fullgott sätt.
Rätten till asyl regleras i utlänningslagen (2005:716), FN:s flyktingkonvention och i Dublinförordningen. Enligt FN-konventionen ska varje persons ansökan om asyl prövas individuellt. I Dublinförordningen finns reglerna om vilket land som ska pröva en asylansökan. Uppehållstillstånd ska ges till den som är flykting eller alternativt skyddsbehövande…
*Vi upprättar överklaganden i såväl nya ärenden som ärenden där vi drivit hela processen. Detta pris utgår från att vi behöver genomföra viss inläsning för att kunna överklaga ditt ärende på ett fullgott sätt.
Definitionen av flykting och alternativt skyddsbehövande finns i utlänningslagens fjärde kapitel. Med flykting avses en person som befinner sig utanför det land som utlänningen är medborgare i, därför att den känner välgrundad rädsla för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp. Rädslan kan även bestå av risk för förföljelse från hemlandets myndigheter eller från enskilda personer och grupper som hemlandets myndigheter inte kan eller vill skydda personen från.
Uppehållstillstånd ska även ges till en person som är att anse som alternativt skyddsbehövande. En individ kan vara alternativt skyddsbehövande om denne inte har skyddsbehov grundat i någon av de ovan nämnda flyktinggrunderna, men som ändå har flytt sitt hemland då denne känner en välgrundad fruktan att straffas med döden eller utsättas för tortyr, eller för att personen behöver skydd i anledning av en väpnad konflikt.
För asylsökande utses ett offentligt biträde av Migrationsverket. Man har rätt att önska ett särskild jurist och bör du redan vid ansökan uppge det till Migrationsverket. För ensamkommande barn utses utöver ett offentligt biträde även en god man. För att Migrationsverket ska kunna bedöma om du har rätt till asyl kommer du få gå på asylutredningar där du får berätta om varför du behöver skydd och är i behov av asyl. För att våra klienter ska vara väl förberedda och få kunskap om skyldigheter och rättigheter träffas klinten och det offentliga biträdet både före och efter asylutredningen. Om den asylsökande får avslag kan Migrationsverkets beslut överklagas.
Inför det första mötet med ditt offentliga biträde finns det vissa saker du kan göra för att komma förberedd. Om du har möjlighet bör du ta med identitetshandlingar såsom pass, ID-kort och födelsebevis. Behöver du en tolk så bör du informera i god tid om vilken dialekt tolken ska prata och förstå. Har du möjlighet att få fram handlingar från hemlandet, till exempel myndighetsdokument, tidningsartiklar med mera som styrker dina asylskäl, bör du även ta med dessa. Har du små barn så försök få hjälp med barnpassning under den tid du har möte med ditt ombud.
För asylsökande utses ett offentligt biträde av Migrationsverket och den sökande behöver då inte själv betala något för ombudets arbete. Du har själv rätt att välja ombud och bör snarast uppge vilket ombud du vill anlita till Migrationsverkets handläggare. Om du vill anlita ett juridiskt ombud privat behöver du själv stå för kostnaden. I privata ärenden kan det krävas en mer omfattande utredning för att bedöma möjligheten till juridisk framgång. Ett bra första steg är att boka en 20 minuters konsultation med en av våra jurister som gör en behovsanalys av din situation. Boka online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Ringer du från utlandet sker konsultationen via videosamtal, annars finns även möjlighet att genomföra konsultationen per telefon.
© 2024 EZlegal
Rätten till asyl regleras i utlänningslagen, i FN:s flyktingkonvention och i Dublinförordningen. Enligt FN-konventionen ska varje persons ansökan om asyl prövas individuellt. I Dublinförordningen finns reglerna om vilket land som ska pröva en asylansökan. Uppehållstillstånd ska ges till den som är flykting eller alternativt skyddsbehövande. Med flykting avses en person som känner välgrundad rädsla för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp. Rädslan kan även bestå av risk för förföljelse från hemlandets myndigheter eller från enskild personer och grupper som hemlandets myndigheter inte kan eller vill skydda personen från. Uppehållstillstånd ska även ges till en person som är aatt anse som alternativt skyddsbehövande. Detta kan en individ vara om denne inte har skyddsbehov grundat i någon av de ovan nämnda flyktinggrunderna men ändock flytt sitt hemland då denne känner en välgrundad fruktan att straffas med döden eller utsättas för tortyr, eller för att personen behöver skydd i anledning av en väpnad konflikt. I vissa fall kan en asylsökande efter en samlad bedömning beviljas uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter.