På arbetet, i trafiken eller andra ställen i vardagen inträffar ibland händelser där någon råkar ut för ekonomisk eller fysisk skada. Det är vanligt att den ena parten vill få ersättning och det kan leda till en juridisk process med ekonomiska påföljder. Oavsett om du själv blivit utsatt för eller orsakat skadan kan situationen leda till oro. Med målsättningen att göra processen mer hanterbar hjälper vi dig att reda ut dina rättigheter och skyldigheter vid skadefall och skadeståndstvister.
Våra arbetsområden för ersättning och skada innefattar bland annat trafik- och personskador, diskrimineringsärenden och andra typer av arbetsrättsliga tvister. Du kan även vända dig till oss med frågor kring SGI och sjukpenning, sjukersättning och livränta.
Om du behöver hjälp med en rättslig fråga angående ersättning och skada som inte är listad bland våra arbetsområden är du ändå välkommen att boka in en konsultation för att få veta mer.
Skadeståndsskyldighet kan uppkomma av en mängd orsaker såsom avtalsbrott, försumlighet eller lagbrott. Huvudregeln är att den som genom vållande eller försummelse skadar någon annan ska ersätta skadan. Det kan röra sig om förmögenhetsskada eller kroppslig skada. Mellan köpare och säljare regleras ibland skadeståndsansvaret i det avtal som ingåtts mellan parterna.
Skadestånd kan bli aktuellt i flera olika situationer, men i korthet kan sägas att allmänna mål om skadestånd handläggs av tingsrätt som första instans. Det första som sker är att den ena parten ger in stämningsansökan, varpå svaranden ska att inge ett svaromål. Efter en tid brukar tingsrätten sätta ut målet till en så kallad muntlig förberedelse. Syftet med förberedelsen är att domstolen ska bringa klarhet i vad parterna vill, undersöka möjligheterna att nå en överenskommelse och planera den fortsatta processen. Många gånger kan parterna enas, men om man inte kommer framåt kallar domstolen till en huvudförhandling för att döma i målet. Tingsrättens dom kan överklagas till hovrätten, och hovrättens dom i sin tur till Högsta domstolen. För att Högsta domstolen ska pröva ett mål krävs dock ett prövningstillstånd som bara beviljas i undantagsfall.
Om du har oturen att bli skadad i en trafikolycka, bör du så fort som möjligt vända dig till en läkare som kan dokumentera dina skador. Även om du bara känner mindre besvär kan det vara bra att en läkare undersöker dig och gör en notering i din journal. Du kan ha rätt till ersättning från flera försäkringar. Inkomstbortfall och ersättning för kostnader betalas enbart av en försäkring; vid en trafikolycka hanteras det via bilförsäkringen. Ersättning för sveda och värk, bestående ärr och invaliditet, kan du däremot få via flera olycksfallsförsäkringar, som du till exempel kan ha genom medlemskap i ett fackförbund eller genom din hemförsäkring. Läs gärna mer om Trafikskador.
Ja, den som har utsatts för diskriminering kan ha rätt till diskrimineringsersättning. Då samhället vill motverka och ser allvarligt på diskriminering kan ersättningsnivåerna vara höga.
Enligt diskrimineringslagen är det förbjudet att diskriminera någon på grund av könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Lagen skyddar mot diskriminering på jobbet, i skolan, på högskolan, i affären och när du köper eller hyr bostad. Skyddet gäller också inom en rad andra viktiga samhällsområden, till exempel hälso- och sjukvård, socialtjänst och socialförsäkringssystemet.
Ja, en arbetsgivare kan bli skadeståndsskyldig till exempel om denne bryter mot ordningsföreskrifter, tidsfrister eller avslutar en anställning på ett felaktigt sätt. Arbetsgivaren kan dels bli skyldig att betala skadestånd för ekonomisk skada, till exempel förlorad lön, och kränkningsersättning. Arbetsrättsliga tvister sker i första hand genom förhandlingar, vanligtvis med arbetstagarens eget fackförbund eller med det fackförbund arbetsgivaren har kollektivavtal med. Om parterna inte lyckas komma överens vid förhandling kan talan väckas vid domstol, antingen i tingsrätt eller hos Arbetsdomstolen, som är en specialdomstol just för arbetsrätt. Läs gärna mer om Arbetsrätt.
© 2024 EZlegal