fbpx

Diskriminering

Vad är diskriminering?

I dagligt tal kan ibland diskriminering användas som ett ord för att beskriva när man upplever sig ha blivit orättvist behandlad. Diskriminering i lagens mening är dock betydligt snävare än så. För att det ska vara tal om diskriminering behöver det vara en fysisk person som blivit missgynnad eller kränkt. Det ska också finnas en koppling till någon av diskrimineringsgrunderna vilka är kön, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Om dessa två steg är uppfyllda är nästa att diskrimineringen behöver ha skett i någon av de former som lagstiftningen stadgar; direkt diskriminering, indirekt diskriminering, bristande tillgänglighet, trakasserier och sexuella trakasserier och instruktioner att diskriminera. Slutligen så behöver diskrimineringen ha skett inom någon av de samhällsområden som lagen omfattar. Det finns ett flertal samhällsområden vilka omfattas,men ett par exempel på dessa är arbetsliv, utbildning, hälso- och sjukvård, värn- och civilplikt samt socialtjänsten.

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK
Rättsutredning
Ersättning & Skada
  • Inledande möte
  • Genomgång av handlingar
  • Rättsutredning
  • Löpande kontakt
  • Avslutande möte

*En rättsutredning kan bli aktuellt i olika ärendeslag och priserna kan differentiera utifrån vilken timtaxa ditt ärendets svårighetsgrad och komplexitet påkallar.

från
5 495
SEK

Våra kontor

Hittar du inte ett kontor där du bor?
Ingen fara. Vi arbetar digitalt och kan bistå klienter på fler än dessa orter.

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK
Vad är DO?
Diskrimineringsombudsmannen (DO) som är en myndighet...
Viktigt att tänka på
Har diskriminering inträffat enligt lagens mening...
Vad säger lagen?
Enligt diskrimineringslagen, lag (2008:567) är det förbjudet att...

Skadestånd vid diskriminering

Diskrimineringsmål handläggs i tingsrätt eller av arbetsdomstolen. Många gånger biträds parterna av en jurist. Den som har blivit utsatt för diskriminering kan i vissa fall vara berättigad skadestånd. Vilket belopp som kan anses skäligt beror dock på omständigheterna i det enskilda ärendet. Vi bistår klienter i diskrimineringsärenden och bistår klienten genom hela processen.

Boka konsultation med en jurist

Vi vet att rättsliga dilemman kan vara svåra att hantera på egen hand och erbjuder därför juridisk rådgivning inom flera områden. Boka en konsultation om du vill ställa en fråga, få vägledning i en klurig situation eller anlita oss som ombud.
Rättsutredning
Ersättning & Skada
  • Inledande möte
  • Genomgång av handlingar
  • Rättsutredning
  • Löpande kontakt
  • Avslutande möte

*En rättsutredning kan bli aktuellt i olika ärendeslag och priserna kan differentiera utifrån vilken timtaxa ditt ärendets svårighetsgrad och komplexitet påkallar.

från
5 495
SEK

Vad kostar det?

I vissa fall kan du genom din hemförsäkring få hjälp med eventuella rättegångskostnader. Hemförsäkringen täcker i regel upp till 80%. Saknar du hemförsäkring kan du i vissa fall ha rätt till rättshjälp. Beroende på inkomst, kan din avgift bli så låg som 2% av den totala kostnaden. Behöver du ett ombud eller vill fråga om råd kring diskriminering? Då rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med en jurist. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal. 

Möt Josefine Rosén

Ansvarig för personskadeteamet

”Skador i trafiken kan leda till livslånga besvär med smärtor och inkomstförluster till följd av nedsatt arbetsförmåga. Vårt fokus ligger på att hjälpa våra klienter att få den ekonomiska kompensation de har rätt till efter en olycka eller skada.”
Josefine Rosén arbetar som Senior Legal Counsel och är ansvarig Teamleader för personskadeteamet på EZlegal. Hon har erfarenhet inom bland annat trafikskador och ekonomisk familjerätt.

Våra kontor

Hittar du inte ett kontor där du bor?
Ingen fara. Vi arbetar digitalt och kan bistå klienter på fler än dessa orter.

Vad är DO?

Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet med uppgift att förhindra diskriminering, främja lika rättigheter och driva utvecklingen. Den som blivit utsatt för diskriminering har möjlighet att anmäla det till diskrimineringsombudsmannen och ett fåtal diskrimineringsfall varje år drivs av DO. Om du har blivit utsatt för diskriminering i arbetslivet och är fackligt ansluten ska du dock många gånger kontakta facket först. Du har naturligtvis också möjlighet att kontakta ett eget juridiskt ombud för att få hjälp att utvärdera dina möjligheter till framgång vid en rättsliga prövning. 

Att tänka på kring diskriminering

Har diskriminering inträffat enligt lagens mening?

Innan du tar kontakt med en jurist så fundera på om du tillhör någon av de grupper som enligt diskrimineringslagen kan utsättas för diskriminering. Tänk också på att en privatperson enligt lagen inte kan diskriminera en annan privatperson. 

Har du sparat bevismaterial?

Till det första mötet med juristen är det bra om du tar med till exempel brev, mail, sms, ljudinspelningar med mera som kan visa på att du har blivit utsatt för diskriminering. Om du har en hemförsäkring med ett rättskyddsmoment tar du även med dig ditt försäkringsbrev. 

Vad säger lagen om diskriminering?

Enligt diskrimineringslagen, lag (2008:567) är det förbjudet att diskriminera någon på grund av könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Lagen skyddar dig mot diskriminering på jobbet, i skolan, på högskolan, i affären och när du köper eller hyr bostad. Skyddet gäller också inom en rad andra viktiga samhällsområden, till exempel hälso- och sjukvård, socialtjänst och socialförsäkringssystemet. Man gör också skillnad på direkt diskriminering och indirekt diskriminering. Om du utsatts för diskriminering kan du ha rätt till diskrimineringsersättning. Då samhället vill motverka och ser allvarligt på diskriminering är ersättningsnivåerna ofta höga.

Vad är ett bodelningsavtal?

Ett bodelningsavtal är ett juridiskt dokument som beskriver hur två personer, som har varit gifta eller sambor, ska dela upp egendom och skulder när de separerar eller när någon går bort. Ett bodelningsavtal är viktigt för att få ett avslut på era ekonomiska mellanhavanden och krävs många gånger av banken för att någon av er ska kunna ta över den gemensamma bostaden.
 
I avtalet bestäms vem som får vad, till exempel bostaden, möbler, sparpengar och bilar. Avtalet kan även reglera vad som händer med investeringar, aktier eller pensionssparande. Det beskriver också vem som ansvarar för ekonomiska skyldigheter, till exempel gemensamma lån eller skulder. 
 
Det är klokt att skriva bodelningsavtalet så snart ni nått enighet gällande fördelningen av era gemensamma tillgångar och skulder. På så sätt undviker ni framtida problem. Det kan vara bra att ta hjälp av en jurist för att vara säker på att allt blir rätt och att ni följer de juridiska reglerna, särskilt om det handlar om större tillgångar som hus eller företag.
 
Om ni inte kan komma överens om hur egendomen ska delas, kan en bodelningsförrättare utses av domstolen. Den personen hjälper då till att bestämma hur tillgångarna ska fördelas, även om det krävs att beslutet tas mot någon av parternas vilja.