Om dessa två steg är uppfyllda är nästa att diskrimineringen behöver ha skett i någon av de former som lagstiftningen stadgar; direkt diskriminering, indirekt diskriminering, bristande tillgänglighet, trakasserier och sexuella trakasserier och instruktioner att diskriminera. Slutligen så behöver diskrimineringen ha skett inom någon av de samhällsområden som lagen omfattar. Det finns ett flertal samhällsområden vilka omfattas,men ett par exempel på dessa är arbetsliv, utbildning, hälso- och sjukvård, värn- och civilplikt samt socialtjänsten.
*En rättsutredning kan bli aktuellt i olika ärendeslag och priserna kan differentiera utifrån vilken timtaxa ditt ärendets svårighetsgrad och komplexitet påkallar.
Diskrimineringsmål handläggs i tingsrätt eller av arbetsdomstolen. Många gånger biträds parterna av en jurist. Den som har blivit utsatt för diskriminering kan i vissa fall vara berättigad skadestånd. Vilket belopp som kan anses skäligt beror dock på omständigheterna i det enskilda ärendet. Vi bistår klienter i diskrimineringsärenden och bistår klienten genom hela processen.
*En rättsutredning kan bli aktuellt i olika ärendeslag och priserna kan differentiera utifrån vilken timtaxa ditt ärendets svårighetsgrad och komplexitet påkallar.
I vissa fall kan du genom din hemförsäkring få hjälp med eventuella rättegångskostnader. Hemförsäkringen täcker i regel upp till 80%. Saknar du hemförsäkring kan du i vissa fall ha rätt till rättshjälp. Beroende på inkomst, kan din avgift bli så låg som 2% av den totala kostnaden. Behöver du ett ombud eller vill fråga om råd kring diskriminering? Då rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med en jurist. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal.
© 2024 EZlegal
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet med uppgift att förhindra diskriminering, främja lika rättigheter och driva på utvecklingen. Den som blivit utsatt för diskriminering har möjlighet att anmäla det till diskrimineringsombudsmannen och ett fåtal diskrimineringsfall varje år drivs av DO. Om du har blivit utsatt för diskriminering i arbetslivet och är fackligt ansluten ska du dock många gånger kontakta facket först. Du har naturligtvis också möjlighet att kontakta ett eget juridiskt ombud för att få hjälp att utvärdera dina möjligheter till framgång vid en rättsliga prövning.
Har diskriminering inträffat enligt lagens mening?
Innan du tar kontakt med en jurist så fundera på om du tillhör någon av de grupper som enligt diskrimineringslagen kan utsättas för diskriminering. Tänk också på att en privatperson enligt lagen inte kan diskriminera en annan privatperson.
Har du sparat bevismaterial?
Till det första mötet med juristen är det bra om du tar med till exempel brev, mail, sms, ljudinspelningar med mera som kan visa på att du har blivit utsatt för diskriminering. Om du har en hemförsäkring med ett rättskyddsmoment tar du även med dig ditt försäkringsbrev.
Enligt diskrimineringslagen, lag (2008:567) är det förbjudet att diskriminera någon på grund av könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Lagen skyddar dig mot diskriminering på jobbet, i skolan, på högskolan, i affären och när du köper eller hyr bostad. Skyddet gäller också inom en rad andra viktiga samhällsområden, till exempel hälso- och sjukvård, socialtjänst och socialförsäkringssystemet. Man gör också skillnad på direkt diskriminering och indirekt diskriminering. Om du utsatts för diskriminering kan du ha rätt till diskrimineringsersättning. Då samhället vill motverka och ser allvarligt på diskriminering är ersättningsnivåerna ofta höga.