fbpx

Är det sant att jag måste erbjuda mat för att få servera öl?

Hej! Jag har nyligen öppnat en liten bar med fokus på hantverksöl i en historisk lokal. Vi har ingen fullskalig restaurang, men vi erbjuder enklare snacks som chips och nötter. Nu har kommunen sagt att vi inte kan få serveringstillstånd om vi inte serverar ”lagad mat”. Det känns helt orimligt – vi har ju inte […]

Hej! Jag har nyligen öppnat en liten bar med fokus på hantverksöl i en historisk lokal. Vi har ingen fullskalig restaurang, men vi erbjuder enklare snacks som chips och nötter. Nu har kommunen sagt att vi inte kan få serveringstillstånd om vi inte serverar ”lagad mat”. Det känns helt orimligt – vi har ju inte marknadsfört oss som en restaurang, och våra gäster kommer hit för att njuta av öl, inte för att äta middag. Vi har redan investerat i lokalen och all inredning och nu känns det som att vi stoppas av ett krav vi inte ens visste fanns. Stämmer detta krav verkligen och vad kan vi göra? 

EZlegal svarar

Enligt alkohollagen måste en verksamhet som vill ha serveringstillstånd även erbjuda lagad eller på annat sätt tillredd mat. Snacks som chips och nötter uppfyller inte detta krav. Syftet med regeln är att alkohol ska serveras i en miljö där det också finns möjlighet att äta, för att minska risken för överkonsumtion. 

Vad som räknas som lagad mat är inte exakt definierat i lagen, men det måste vara något mer än enbart enklare tilltugg. Kommuner bedömer detta från fall till fall, men generellt krävs att maten kan anses utgöra en måltid, exempelvis smörgåsar med pålägg, pajer, soppor eller andra rätter som kan ätas som en del av en måltid. Vissa kommuner har en mer flexibel syn och accepterar enklare alternativ, medan andra kräver mer omfattande matutbud. 

Om kommunen har nekat ditt serveringstillstånd på grund av att ditt matutbud är för begränsat kan du antingen justera menyn för att uppfylla kraven eller undersöka om det finns utrymme att argumentera för en anpassad lösning. Det kan vara värt att kontakta kommunen för att få klarhet i exakt vilka krav som gäller för din verksamhet. Om du anser att beslutet är oskäligt kan det också finnas möjlighet att överklaga. 

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. 

Med vänlig hälsning,

EZlegal 

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.

Företag
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
495
SEK
Bild av Peter Zeijersborger, grundare av EZlegal

Möt Peter Zeijersborger

Ansvarig för rådgivningsteamet

Peter Zeijersborger är grundare av EZlegal och ansvarig för rådgivningsteamet. Han har bedrivit juridisk rådgivning sedan 2005 och håller även kurser inom olika rättsområden. Peter Zeijersborger har tidigare drivit advokatbyrå och varit ledamot av Sveriges Advokatsamfund.

Relaterade frågor

Kan min arbetsgivare kräva tillbaka lön som betalats ut av misstag?
Får min arbetsgivare sänka min lön utan förvarning?
Uppsagd efter att ha skrivit om min arbetsplats på sociala medier?
Får chefen spela in våra möten i smyg?

Vad betyder växelvis boende?

Växelvis boende innebär som utgångspunkt att barnen spenderar lika mycket av sin dygnsvila hos respektive förälder. Vid ett växelvis boende kan barnen till exempel bo varannan vecka hos föräldrarna. Ett annat upplägg som är vanligare när barn är yngre är ett såkallat 2-2-3 upplägg. 2-2-3 innebär att barnet sover två nätter hos förälder A, två nätter hos förälder B, tre nätter hos förälder A, och så vidare. Växelvis boende innebär som utgångspunkt att barnen spenderar lika mycket av sin dygnsvila hos respektive förälder. Vid ett växelvis boende kan barnen till exempel bo varannan vecka hos föräldrarna. Ett annat upplägg som är vanligare när barn är yngre är ett såkallat 2-2-3 upplägg. 2-2-3 innebär att barnet sover två nätter hos förälder A, två nätter hos förälder B, tre nätter hos förälder A, och så vidare. der A, och så vidare. der A, och så vidare. der A, och så vidare. der A, och så vidare. der A, och så vidare.