Är jag skyldig att lämna tillbaka presenter från mitt ex?

Hej,

Jag och mitt ex har gjort slut för cirka 3 månader sen, vi var varken gifta eller sambos. Han vill nu ha tillbaka saker som han gett mig i present, exempelvis smycken i julklapp, delar till en dator som han betalat en andel för och kläder som han frivilligt gett mig. Han påstår att han bara har lånat ut dem. Är jag skyldig honom att ge tillbaka dessa presenter?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Ditt ex har som utgångspunkt inte rätt att kräva tillbaka gåvorna. För att något ska klassas som en gåva krävs det att 3 rekvisit är uppfyllda. Det ska ha skett en förmögenhetsöverföring, vilket innebär att egendom överförs från gåvogivaren till gåvotagaren. Gåvan ska även vara frivillig, det ska inte ha förelegat något tvång, utpressning eller liknande. Till sist ska det ha funnits en gåvoavsikt, gåvogivaren ska ha haft avsikt att ge gåvan till dig.[1] Om dessa 3 rekvisit är uppfyllda kan ditt ex inte kräva att gåvorna ska ges tillbaka, och han kan inte heller nå framgång i en civilrättslig process. Det står inte heller i din fråga att ditt ex har ställt upp villkor på när gåvan ska kunna återkallas, sådana villkor kan exempelvis stå i gåvobrev. En gåva har fullbordats när den har kommit i gåvotagarens besittning.[1] Äganderätten har då övergått till dig, och en gåva kan inte tas tillbaka när den är överlämnad.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 2 § Gåvolagen (GåvoL).

Kerstin Vogel

Jag är delägare på EZlegal och har lång erfarenhet av branschen. Vi vet att juridiska dilemman kan vara svåra att ta sig igenom på egen hand. Har du frågor som liknar den här eller behöver juridisk hjälp? Då rekommenderar jag att du bokar en konsultation. Vårt mål är att ge dig ett personligt bemötande, stort engagemang och tydlig vägledning.

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.