Hej och tack för din fråga,
Enligt lagen som reglerar arv är det förälderns intention med gåvan som styr om det ska anses som ett förskott på arv eller inte. Står det klart att föräldern inte ville att gåvan skulle ses som förskott på arv är det inga konstigheter. Då fördelas arvet som om ingen gåva givits. Detta ska helst vara uttryckligen förklarat i exempelvis ett gåvobrev eller testamente. Dock kan det ibland räcka med att det finns tecken på att föräldern inte ville att gåvan skulle ses som ett förskott på arv. Denna situation är lite mer komplicerad, men vad det i grund och botten handlar om är att försöka förstå förälderns intention för att kunna följa dennes vilja.
Vet man dock inte vad föräldern menat gäller antagandet om att det ska ha rört sig om förskott på arv. Detta beror på presumtionen att föräldrar i regel inte vill behandla sina barn olika och att önskan oftast är att de vill ge varje barn lika mycket. Kan det inte bevisas att föräldern ämnade att ge gåvan utan förskott på arv får man luta sig mot denna huvudregel.
[1]
I ditt fall saknas det å ena sidan gåvobrev eller liknande, men eftersom du berättar att du bott hos din pappa under en längre tid utan att han bett om någon betalning eller upprättat något slags hyreskontrakt skulle de andra dödsbodelägarna kunna mena på att de boendekostnader du fått betalda ska ses som förskott på arv. Det som talar emot detta är att er pappa skulle ha haft denna kostnad oaktat att du bodde där, att han kan ha haft en vilja att bistå dig med detta utan ersättning för att hjälpa dig och du kanske därtill bistått honom med andra spörsmål i ert gemensamma hem. Det skulle dessutom vara mycket svårt att beräkna vilka summor det skulle handla om ifall hyrorna hade varit att ses som förskott på arv.
Om det dock skulle vara så att hyrorna trots detta skulle ses som förskott på arv gäller följande:
Om en gåva räknas som förskott på arv ska summan för denna avräknas ens laglott. Detta sker genom att kvarlåtenskapens värde först ökas med summan av förskottet. Därefter delas totalen lika mellan er syskon.
[2] Om summan av det du fått som förskott på arv inte kan avräknas din arvslott behöver du dock inte återbära det du fått i överskott.
[3] För att illustrera med ett exempel:
- Om kvarlåtenskapen efter din pappa beräknas till ett värde av 600 000 kr och du har fått 220 000 kr i förskott på arv, blir totalen 820 000 kr att dela på efter förskottet återförts. Om ni är fyra syskon blir då varje syskons arvslott 205 000 kr (820 000/4).
- Ditt förskott på arv överstiger alltså din laglott, medans kvarlåtenskapen inte räcker till dina syskons arvslotter. I detta fall behöver du inte betala tillbaka överskottet. Dina syskon får då nöja sig med 200 000 kr var.
Skulle det dock vara så att du fått så pass mycket i förskott på arv att det kan likställas med testamente samt inskränker på dina syskons laglott, blir du alltid återbetalningsskyldig i den mån laglott kränkts.
[4] Med laglott menas den del av arv som inte få testamenteras bort. För bröstarvingar (barn och barnbarn) är laglotten 50% av arvslotten.
[5] Detta innebär, kopplat till exemplet ovan, att alla fyra syskon har en lagstadgad rätt till minst 102 500 kr var, motsvarande 12,5 % av kvarlåtenskapen inklusive eventuellt förskott på arv. Skulle det alltså vara så att du erhållit så pass mycket i förskott på arv, i förhållande till den totala kvarlåtenskapen, att dina syskon inte kan få ut sin fulla laglott, blir du delvis återbetalningsskyldig.
Sammanfattningsvis kommer troligen de hyror du fått betalda inte att anses som förskott på arv, utan helt enkelt som gåvor. Skulle det dock vara så att motsatsen fastställs gäller att kvarlåtenskapen efter din pappa ska ökas med denna summa, varpå varje syskons arvslott kan beräknas. Om du redan fått din arvslott (eller mer därtill) i förskott kommer du nu inte att få något i arv. Enda gången du kan bli återbetalningsskyldig är om dina syskons laglott kränkts.
Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.
Med vänlig hälsning, EZlegal