Hantverksfakturan kom efter två år, måste vi betala?

Hej,

I mitten av juni för två år sedan blev vårt nybyggda hus klart. Vi flyttade in den första juli. Den rörmokare som gjorde det mesta av rörarbetet ringde i förra veckan och sa att han glömt fakturera oss för sitt avslutande arbete. Då han var en av många hantverkare och då det bara rör sig om 7 000 kr har vi inte haft en tanke på att fakturan var obetald. Kan han verkligen kräva betalning så här långt efter att hans uppdrag är avslutat?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Hantverkaren kan fortfarande kräva att ni ska betala eftersom fordran preskriberas först efter 3 år från det att den uppkommit. Ni är därmed skyldiga att betala när han begär det. Den allmänna preskriptionstiden för fordringar är 10 år.[1] När det är en näringsidkare som har en fordran på en konsument är preskriptionstiden istället 3 år.[2] Det innebär att näringsidkaren inte längre kan kräva att konsumenten betalar när det har passerat 3 år från att fordran uppkom.[3] Om det finns andra regler om preskription i en annan tillämplig lag så gäller dock de reglerna.[4]

I exempelvis konsumenttjänstlagen och konsumentköplagen finns inte några särskilda regler om preskriptionstid. När en konsument har köpt en tjänst av en näringsidkare är det därför 3 års preskriptionstid som gäller enligt preskriptionslagen. Konsumenten är skyldig att betala när tjänsten har utförts och näringsidkaren begär betalning.[5]

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 2 § första stycket Preskriptionslagen
[2] 2 § andra stycket Preskriptionslagen
[3] 8 § Preskriptionslagen
[4] 1 § Preskriptionslagen
[5] 41 § Konsumenttjänstlagen

Peter Zeijersborger

Jag är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.