Har jag rätt att behålla pengarna som dök upp på mitt bankkonto?

Hej,

Jag har råkat ut för något lustigt när det gäller bankkonton. Förutom mitt eget personliga konto, dök det upp tre nya som var länkade till mitt och de ligger dessutom under rubriken ”Konton med dispositionsrätt”. Jag misstänker att de tillhör en privatperson med samma namn som mig. Vad har jag för rättigheter och skyldigheter när det gäller de pengar som sätts in på dessa tre konton? Vad kommer att hända om jag väljer att behålla pengarna? Några av mina vänner säger att jag måste lämna tillbaka dem och andra säger att jag har rätt att behålla dem. Vad bör jag göra?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Att du plötsligt har fått dispositionsrätt över konton som du inte känner igen, låter som att du av misstag fått tillgång till någon annans pengar. Eftersom denna dispositionsrätt inte är avsedd för dig, har du inte heller rätt att använda pengarna. Dina vänner som säger att du har rätt att behålla pengarna, tänker nog på undantagsfall då mottagaren varit i god tro. Det innebär att personen inte har haft anledning att misstänka att pengarna tillhörde någon annan och därför hunnit förbruka dem. Det är ytterst sällan sådana här ”godtrohetssituationer” uppstår och den du har råkat ut för är inte en sådan eftersom du själv misstänker att det blivit något fel. Mitt råd till dig är därför att kontakta din bank så fort som möjligt och berätta vad som har hänt.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation, för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning, EZlegal

Peter Zeijersborger

Jag är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.