Hur får jag tillbaka pengar som jag lånat ut?

Hej,

Mitt ex är skyldig mig pengar men vill nu inte betala tillbaka. När vi var tillsammans hade vi inga problem med att komma överens om pengar. Vi delade på det mesta och tyckte att det inte spelade någon roll vem som betalade. När det sen tog slut har vi fortsatt att hjälpa varandra när det har behövts. Mitt ex ville låna 25 000 kronor eftersom hon hade fått nytt jobb och inte hunnit få sin fösta lön. Jag lånade ut pengarna, och vi gjorde som vanligt, alltså inget kontrakt eller något. Nu har hon träffat en ny kille och vi har inte samma kontakt som förut. Hur kan jag få tillbaka mina pengar?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Huvudregeln är avtalsfrihet och att avtal ska hållas. Om du lånat ut pengar till en person har du en fordran på den personen. Om du och ditt ex har kommit överens om när, och hur återbetalning av lånet ska ske, ska ditt ex följa detta. Om ni inte har kommit överens om återbetalning ska ditt ex betala tillbaka pengarna när du begär det.[1] Du kan alltid prova att försöka prata med ditt ex och försöka reda ut detta själva. Om du inte lyckas få tillbaka pengarna själv, bör du vända dig till Kronofogdemyndigheten och ansöka om betalningsföreläggande för att driva in skulden. För att betalningsföreläggande ska vara möjligt krävs det att penningfordran är förfallen till betalning.[2] Ansökan ska göras skriftligt till kronofogden och ansökan ska innehålla yrkande, grund för ditt yrkande, beloppet som motsvarar lånet, förfallodag, eventuell ränta samt övrig information.[3] Efter din ansökan skickar kronofogden ut information till personen som är skyldig dig pengar.[4] Ditt ex kan då välja att bestrida din ansökan, och då kan du begära att detta lämnas över till tingsrätten.[5] Om ditt ex inte väljer att bestrida ansökan ligger detta till grund för Kronofogdens arbete med att driva in skulden. Att ansöka om betalningsföreläggande hos kronofogden kostar pengar, och det tillkommer ytterligare en summa efter att de har drivit in din skuld.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 1 kap. 5 § lagen (1936:81) om skuldebrev.

[2]  2 § lagen (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning.

[3] 9 och 10 §§ lagen (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning.

[4] 25 § lagen (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning.

[5] 33 och 34 §§ lagen (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning.

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

395SEK

Peter Zeijersborger

Peter Zeijersborger är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.