fbpx

Skydda arvet från svärsonen?

Hej. Jag har upprättat ett testamente där jag önskar att hela arvet och alla mina tillgångar ska gå till min dotter den dagen jag går bort. Problemet är bara att hon är gift med en man som jag inte tycker om. Han behandlar både mig eller min dotter illa och gör allt för att skapa problem i vår relation. Jag har förstått det som att gifta makar ärver varandra. Om de skulle skilja sig i framtiden vill jag därför inte att han ska få ta del av mitt arv. Hur gör jag för att garantera att arvet endast går till min dotter och inte delas med hennes make?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Om mottagaren av arvet är gift, är huvudregeln att arvet blir giftorättsgods. Vid en eventuell skilsmässa kommer arvet då att delas lika mellan makarna.[1] Det lättaste sättet för att du ska kunna försäkra dig om att arvet enbart tillfaller din dotter är genom att skriva ett villkor i testamentet som stadgar att arvet ska vara din dotters enskilda egendom.[2] Den enskilda egendomen ska då hållas utanför en eventuell framtida bodelning mellan din dotter och hennes make. Om du inte villkorar detta i testamentet, kan din dotter i efterhand göra arvet till enskild egendom genom att upprätta ett äktenskapsförord. En förutsättning för detta är dock att hon och maken är överens, eftersom även han måste skriva på äktenskapsförordet för att det ska bli giltigt.[3]

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 7 kap. 1 § ÄktB, 9 kap. 1 § ÄktB jämte 10 kap. 1 § Äktenskapsbalken

[2] 7 kap. 2 § 3 p. och 4 p. Äktenskapsbalken

[3] 7 kap. 2 § 1 p. Äktenskapsbalken

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK

Kerstin Vogel

Jag är delägare på EZlegal och har lång erfarenhet av branschen. Vi vet att juridiska dilemman kan vara svåra att ta sig igenom på egen hand. Har du frågor som liknar den här eller behöver juridisk hjälp? Då rekommenderar jag att du bokar en konsultation. Vårt mål är att ge dig ett personligt bemötande, stort engagemang och tydlig vägledning.

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.