Jag har blivit orosanmäld och polisanmäld av min dotter, vad händer nu?

Hej,

Jag har varit skild från mitt ex sedan några år tillbaka och vi har tillsammans en dotter som är 12 år. Pappan och dottern hade umgänge under ett tag, men sen så slutade han träffa och bry sig om henne. Min dotter har sagt att hon inte ville träffa honom. Jag vet nu att min dotter har träffat sin pappa i smyg. Hennes attityd har ändrats mycket och hon ljuger för mig. Jag har fått klagomål från skolan om hennes attityd och lögner. Hennes pappa har varit våldsam mot mig och min son under flera år fram till skilsmässan. Jag har tänkt mycket på det och vill inte att min dotter ska utsättas för samma sak.

Jag fick i höstas ett samtal från socialtjänsten om att min dotter har gjort en orosanmälan och polisanmälan på mig och påstår då att jag har slagit henne. Detta är en lögn, jag har aldrig lagt fingret på henne. Jag har även fått höra att jag ställer för höga krav på henne i skolan. Min dotter är även väldigt aktiv på sociala medier och har konton på de flesta populära sidorna. Jag vet att hon haft kontakt med äldre män och till och med träffat en i verkligheten. Jag är orolig för att något ska hända henne, och jag har försökt hindra henne att ha Instagram för att det är 13-årsgräns på det. Jag tror att mitt ex ligger bakom alla händelser som skett senaste tiden. Jag tror han har uppmuntrat min dotter att polisanmäla mig. Jag vill bara lösa det här med min dotter. Jag har bara gett henne kärlek i livet. Vad händer nu och vad kan jag göra?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

När socialtjänsten ingriper i familjens privatliv på grund av liknande omständigheter som nämnts i frågan så gör dom det med stöd av antingen socialtjänstlagen (SoL) eller lag om vård av unga (LVU). SoL är en lag som bygger på frivillighet och samtycke från föräldrarna. Om föräldrarna eller barnet tackar nej till sådan vård kan åtgärder med LVU vidtas.

När socialtjänsten får in en orosanmälan behöver de utreda vad som har hänt.[1] Det första som händer är att socialtjänsten tar ställning till om barnet behöver omedelbart skydd. [2] Därefter påbörjas en utredning vilken tar sin utgångspunkt i barnets bästa och barnets behov.[3] Eftersom vårdnadshavaren är ansvarig för sitt barns välmående behöver utredningen även omfatta vårdnadshavarens omsorg och förmåga. Vid behov kan även information från till exempel skola och sjukvård hämtas in. En utredning ska vara klar inom 4 månader, och i denna fattas ett beslut om barnet och föräldrarna ska erbjudas hjälp från socialtjänsten.[4]

Det du som förälder kan göra är att samarbeta med socialtjänsten under utredningen och medverka på bästa sätt.  Om det finns problem mellan dig och din ex-make gällande umgänge kan ni till exempel ansöka om samarbetssamtal hos familjerätten i er kommun. Ni kan då få hjälp att upprätta ett fungerande avtal om umgänge. Gällande den polisanmälan som gjorts kan det komma att inledas en förundersökning om brott mot barn, misshandel [5]. Det är svårt att påverka utgången i ärendet, det du kan göra här är även här att medverka och förmedla din bild av vad som hänt.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister.

Vänliga hälsningar, EZlegal

[1] 14 kap. 1 §Socialtjänstlagen (SoL)

[2] 11 kap. 1a § SoL

[3] 11 kap. 1 § SoL

[4] 11 kap. 2 § andra stycket SoL

[5] 3 kap. 5 § Brottsbalken

 

Peter Zeijersborger

Jag är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.