Jag har investerat i aktier tillsammans med min kompis men får inte tillbaks mina pengar

Hej,

Jag och min kompis ville båda investera i aktier, och bestämde oss för att göra det gemensamt för att få ihop en större summa och därmed få pengarna att växa snabbare. Vi gick in med 100 000 kr var. Eftersom ISK-konton bara kan ha en ägare står dock aktierna på min kompis. Problemet är att jag nu blivit av med jobbet och behöver få ut de pengar jag investerade. Min kompis har slutat svara när jag ringer och jag börjar misstänka att han har lurat mig. Vad kan jag göra? Vi har inte skrivit något avtal, men det finns gott om bevis bland sms.

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Av din fråga verkar det som att ni har ingått ett muntligt avtal, vilket som huvudregel är lika giltigt som ett skriftligt sådant. Ett avtal sluts genom att en part accepterar en annan parts anbud.[1] Utgångspunkten är principen om pacta sunt servanda, som innebär att avtal ska hållas. Du och din kompis ska alltså hålla det ni har avtalat om. Problematiken som kan uppkomma med muntliga avtal är att det är svårare att bevisa exakt vad avtalet reglerar. Särskilt svårt är det om din kompis skulle hävda att ni inte har avtalat om något. Du bör som utgångspunkt därför spara de SMS som du har då dessa kan användas som bevis.

Om din kompis väljer att inte svara dig och försvinna med dina pengar kan du ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden.[2] Din kompis kan då antingen betala tillbaka pengarna, invända mot skulden eller välja att inte göra något alls. Om din kompis fortfarande inte svarar kan Kronofogden meddela ett utslag i ditt ärende, och därefter driva in skulden för din räkning.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 1 § Avtalslagen

[2] 2 § Lagen om betalningsföreläggande och handräckning

Peter Zeijersborger

Jag är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.