Kan min make ta en av hundarna vid skilsmässa?

Hej,

Jag står inför en bodelning med anledning av skilsmässa. Innan vi gifte oss köpte jag två hundar. Vad jag har förstått utgör hundarna giftorättsgods eftersom vi inte har något äktenskapsförord. Självfallet vill jag behålla båda eftersom jag köpte dem innan vi gifte oss och är registrerad ägare. Kan han kräva att få en av dem eller bara kräva värdet av den?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Enligt äktenskapsbalken är en makes egendom giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom.[1] Därmed är det korrekt att hundarna utgör giftorättsgods om de inte är enskild egendom till följd av till exempel ett äktenskapsförord, gåva eller arv med förbehållet att det ska vara mottagarens enskilda egendom.[2] I bodelningen ska allt giftorättsgods ingå.[3] Det innebär att din make har rätt till en del av värdet för hundarna men inte nödvändigtvis rätt att få en av hundarna. Den make som är ägare till viss egendom har nämligen rätt att få den på sin lott i bodelningen och därmed få den tilldelat sig.[4] Om du har betalat för hundarna och bara du är registrerad som ägare kan du begära att få behålla dem. Värdet på hundarna kommer då läggas till på din lott och om den skulle bli större än motpartens får du kompensera denne ekonomiskt.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 7 kap. 1 § äktenskapsbalken (1987:230, ÄktB)

[2] 7 kap. 2 § ÄktB

[3] 10 kap. 1 § ÄktB

[4] 11 kap. 7 § ÄktB

Kerstin Vogel

Jag är delägare på EZlegal och har lång erfarenhet av branschen. Vi vet att juridiska dilemman kan vara svåra att ta sig igenom på egen hand. Har du frågor som liknar den här eller behöver juridisk hjälp? Då rekommenderar jag att du bokar en konsultation. Vårt mål är att ge dig ett personligt bemötande, stort engagemang och tydlig vägledning.

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.