Kan barnen byta till mitt efternamn utan pappans samtycke?

Hej,

Jag och min man separerade för ett tag sedan. Nu har han gift om sig och tagit sin nya frus efternamn. Jag ska själv ändra efternamn tillbaka till flicknamnet jag hade innan och vill gärna att barnen ska få samma efternamn som mig. Det jag undrar över är om han kan neka till detta, trots att han själv inte ens heter samma som barnen längre? Vi har gemensam vårdnad så jag vet att jag behöver hans samtycke, men vad kan jag göra om han inte går med på det?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

En person får byta efternamn till ett som någon av föräldrarna bär.[1] Som vårdnadshavare har man en rätt och skyldighet att bestämma i barnens personliga frågor. Har två föräldrar gemensam vårdnad ska de därför bestämma i dessa frågor tillsammans. Den ena vårdnadshavaren kan inte, mot den andras vilja, själv ta ett beslut om barnens namnbyte då en anmälan till Skatteverket om namnbyte åt barnen kräver båda vårdnadshavares samtycke.

Om den ena föräldern vägrar lämna sitt samtycke och man vill få saken prövad kan man vända sig till domstol. Ett namnbyte accepteras om det är förenligt med barnets bästa. Vid bedömningen tar domstolen hänsyn till barnets vilja, med beaktande av ålder och mognad. Om barnet är över 12 år måste barnet samtycka till en ansökan om namnbyte.[2] Sedan kan barnet själv byta namn när de fyller 18 år, även utan förälders samtycke.[3]

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 9 § lag om personnamn (NL)
[2] 46 § NL
[3] 9 § NL

Peter Zeijersborger

Jag är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.
Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.