Kan man kräva att grannen slutar röka på balkongen?

Hej,

Jag har problem med min rökande granne. Vi bor på sjunde våningen i en bostadsrätt och grannen i lägenheten bredvid röker var femtonde minut. Även när hon röker på natten kommer lukten in i vår lägenhet. Våra balkonger ligger vägg i vägg och eftersom hela min familj har problem med bland annat astma kan vi inte använda vår balkong. Saken är att hon inte är villig att sluta. Hon är dessutom otrevlig när man pratar med henne och säger att rökningen är en rättighet hon har. Dessutom sitter hon till och med som miljöansvarig i bostadsrättsföreningen. Föreningen skrev till oss att de inte kan göra något eftersom det inte finns några regler som kan ge förbud mot rökning på balkonger. Vad kan jag göra?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Just rökning är en fråga som diskuteras i många bostadsrättsföreningar. Som det ser ut idag är det inte möjligt att förbjuda rökning på balkonger. Speciella behov som till exempel allergier, är inte något man tar hänsyn till när man ska bedöma om en så kallad störning föreligger. Juridiskt sett är det styrelsen för bostadsrättsföreningen som har ansvaret, men ofta är det svårt att avgöra vilka störningar som omfattas.[1] Du kan alltid prova att kontakta bostadsrättsföreningens styrelse igen. Även om inte rökning brukar täckas av lagregelns definition av störning, så kan det vara värt ett försök. Eventuellt kommer styrelsen be dig att skriva en ”störningsdagbok” där du skriver ner alla de tillfällen som du mår dåligt av din grannes rökning. Det är bra om du samtidigt frågar övriga grannar hur de känner. Ju fler grannar som upplever samma sak, desto större blir förståelsen för att rökningen innebär problem.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 7 kapitel 9 § Bostadsrättslagen

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

395SEK

Peter Zeijersborger

Peter Zeijersborger är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.