Kan min man slänga ut mig ur lägenheten?

Hej!

Min man vill slänga ut mig efter 20 år som gifta. Vi bor i en hyreslägenhet och han står på kontraktet men jag har varit skriven på adressen sedan 1985. Han säger att det är hans lägenhet och att jag får fixa ett eget boende. Vad ska jag göra?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Det är reglerna i äktenskapsbalken som blir tillämpliga i ert fall eftersom ni varit gifta. Den make som har bäst behov av den gemensamma bostaden har rätt att behålla den. [1] Det räcker alltså inte att stå på hyreskontraktet för att få behålla lägenheten, om den räknas som er gemensamma bostad. Vem som har bäst behov av lägenheten är något som avgörs i domstol om ni inte kan komma överens. Bland annat tittar domstolen i en sådan bedömning på makarnas ålder, möjlighet att skaffa ny bostad och ekonomiska förutsättningar. Exakt vad som kommer vara avgörande går dock inte att svara på. Om ni inte kommer överens och vill ta tvisten vidare till domstol skulle jag råda dig att anlita ett juridiskt ombud.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 11 kap. 8 § äktenskapsbalken

Kerstin Vogel

Jag är delägare på EZlegal och har lång erfarenhet av branschen. Vi vet att juridiska dilemman kan vara svåra att ta sig igenom på egen hand. Har du frågor som liknar den här eller behöver juridisk hjälp? Då rekommenderar jag att du bokar en konsultation. Vårt mål är att ge dig ett personligt bemötande, stort engagemang och tydlig vägledning.

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.