fbpx

Köpa lägenhet till dottern?

Hej! Jag har en fråga som handlar om regler för att äga en bostadsrätt. Min dotter ska nämligen flytta till en ny stad för att plugga. Men det har visat sig väldigt svårt att få tag på en hyreslägenhet eller studentlägenhet. Eftersom jag själv har tillräckliga medel för att kunna hjälpa henne har jag bestämt mig för att köpa en lägenhet till henne. Jag kommer att ta ett lån hos banken och min dotter betalar avgiften, amortering och ränta. Vem är det då som ska stå som ägare av lägenheten?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Att en förälder hjälper till att köpa en bostadsrätt till sitt barn är relativt vanligt. Hur ni fördelar ägandet är upp till er, men ni bör läsa bostadsrättsföreningens stadgar eftersom det kan finnas vissa regler som ni måste förhålla er till. I Sverige måste alla bostadsrättsföreningar ha stadgar.[1] I stadgarna kan föreningen bestämma vilka förutsättningar och villkor som krävs för att en medlem ska antas.[2] Således kan bostadsrättsföreningar själva bestämma om det är tillåtet att någon annan, till exempel föräldern, äger lägenheten och att barnet bor där eller om den som bor i lägenheten måste äga den själv. Det är även vanligt att föreningar har ett krav på att den som bor i bostadsrätten ska äga en viss del, till exempel 10 eller 15 %. Det är således först viktigt att känna till vilka regler som gäller för den bostadsrätt ni är intresserade av att köpa. Är det inte tillåtet att någon annan än ägaren bor i bostadsrätten och du själv står som ägare kan det i stället bli fråga om en andrahandsuthyrning till din dotter.[3] Det krävs då att antingen bostadsrättsföreningen går med på det eller att hyresnämnden lämnar tillstånd.[4] Bostadsrättsföreningens regler kring andrahandsuthyrning, till exempel om hur länge en andrahandsuthyrning får vara, anges ofta i stadgarna och går således att kontrollera innan ett köp. Skulle du hyra ut den till ditt barn utan tillstånd eller samtycke riskerar du att förlora rätten till bostaden.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 1 kap. 2 § Bostadsrättslagen

[2] 2 kap. 1 § Bostadsrättslagen

[3] 7 kap. 10 § Bostadsrättslagen

[4] 7 kap. 11 § Bostadsrättslagen

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK

Peter Zeijersborger

Peter Zeijersborger är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.