Mammas sambo vägrar ge tillbaka mina möbler, vad gör jag?

Hej,

För två år sedan flyttade jag till USA för att plugga på universitetet. Jag fick då ställa mina möbler i en lada som tillhörde min mammas sambo. Nu är det så att mamma och sambon har gått isär och de kommer inte alls överens. Tyvärr verkar det som om deras konflikt går ut över mig också. Sambon vägrar låta mig hämta möblerna. Jag har ringt honom flera gånger men han säger att jag inte får möblerna förrän mamma betalt en skuld hon har till honom. Vad kan jag göra? Möblerna är ju värda en hel del pengar och jag har inte råd att köpa nya!

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Du har rätt att få tillbaka det som är ditt. Går det inte genom att prata med varandra kan du prova att skriftligen begära dina saker tillbaka. Om du trots skriftligt krav inte får tillbaka det som är ditt, kan du vända dig till Kronofogden. För att få tillbaka egendom som tillhör en själv men som en annan person vägrar lämna tillbaka kan man vända sig till Kronofogdemyndigheten och begära handräckning. Vid en ansökan måste man kunna redogöra för vilka saker man vill ha tillbaka. Om motparten bestrider kraven finns möjlighet att begära att ärendet överlämnas till tingsrätten för prövning. Ärendet handläggs då som ett vanligt tvistemål.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning, EZlegal

Kerstin Vogel

Jag är delägare på EZlegal och har lång erfarenhet av branschen. Vi vet att juridiska dilemman kan vara svåra att ta sig igenom på egen hand. Har du frågor som liknar den här eller behöver juridisk hjälp? Då rekommenderar jag att du bokar en konsultation. Vårt mål är att ge dig ett personligt bemötande, stort engagemang och tydlig vägledning.
Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.