010 33 33 888

Måste vi måla om lägenheten?

Hej,

Vi bor i en hyresrätt men har sagt upp kontraktet och ska flytta ut om ett par månader. I hyreskontraktet står det att bostaden ska lämnas i det skick den var i vid inflyttningen. Vi har tapetserat i alla rum, men nu kräver hyresvärden att väggarna ska målas vita som de var från början. Tapeterna är av fin kvalité, moderna mönster och bara två år gamla. Kan inte den nya hyresgästen få välja? Vad säger lagen om hyresrätter?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Enligt jordabalken har du som hyresgäst en skyldighet att vårda lägenheten och du ansvarar för att den städas grundligt när du flyttar.[1] En hyresgäst ansvarar inte för normalt slitage och det betyder att hyresvärden inte kan kräva att ni ska återställa lägenheten i det skick den var vid inflyttningen. Om ni målat om eller tapetserat lägenheten utan godkännande och i en färg eller på ett sätt som hyresvärden inte accepterar, kan det vara så att ni är skyldiga att betala för ommålning.[2]

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 12 kap. 24 § jordabalken (1970:994).

[2] 12 kap. 24 a § jordabalken (1970:994).

Relaterade frågor

Vad är ett ÄTA-arbete inom entreprenadrätt?
Vad kan jag göra när entreprenören blivit försenad?
Vem måste ta ansvar för fuskbygge?
Kan jag ge huset till det ena barnet?
Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

395SEK

Peter Zeijersborger

Peter Zeijersborger är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.