fbpx

När krävs serveringstillstånd?

Hej! Jag och min kompis ska arrangera en stor bröllopsfest för en tredje väninna i en föreningslokal. Min kompis jobbar på restaurang och har fått för sig att vi måste skaffa ett serveringstillstånd från kommunen för att få bjuda våra gäster på alkohol. Stämmer det verkligen för en privat tillställning? 

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Det är riktigt att i många fall krävs det ett serveringstillstånd för att få servera alkoholdrycker.[1] Däremot finns det vissa situationer där det inte behövs ett serveringstillstånd. För att det inte ska föreligga ett krav på serveringstillstånd måste samtliga tre punkter nedan vara uppfyllda.[2]

    1. Serveringen av alkohol avser ett enstaka tillfälle som är av privat karaktär och för i förväg bestämda personer.
    2. Serveringen sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna.
    3. Serveringen äger rum i en lokal där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol eller lättdrycker.

Utifrån informationen i din fråga låter det som att den tillställning som ni ska arrangera uppfyller alla punkter ovan och då föreligger det inte ett krav på serveringstillstånd. Om ni däremot till exempel tänkte sälja alkohol under festen för ett högre pris än inköpspriset eller om föreningslokalen används för yrkesmässig försäljning av alkohol hade ni behövt ett serveringstillstånd.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 8 kap. 1 § Alkohollagen

[2] 8 kap. 1 a § Alkohollagen

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK

Peter Zeijersborger

Jag är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.