fbpx

Anmäld för nattliga toabesök?

Hej! Jag har granne i 70-årsåldern som bor i lägenheten precis ovanför oss. Den här grannen klagar ofta på att vi stör henne. Vi har försökt anpassa oss. Nu spelar vi aldrig musik längre och har ofta hörlurar till och med för att titta på TV. Men nu har min man börjat jobba kvällstid och fortsätter arbeta några timmar in på natten på datorn. Han går ut och röker någon gång i timmen, men då smyger han ut på bakgården utan att smälla i några dörrar. Det händer även att han går på toaletten mitt i natten och då spolar och tvättar händerna.

Vår granne hotar nu att polisanmäla oss för att vi stör henne så mycket. Det är så illa att vi håller oss med toalettbesök på natten in i det sista. Jag vet att sådant här givetvis inte är svart på vitt men ingen annan har någonsin klagat på oss tidigare. Så jag undrar kortfattat om man faktiskt kan bli polisanmäld för ha tagit en cigarett under nattetid? Och är det inte okej att gå på toaletten mitt i natten? Det kanske låter absurt men vi mår dåligt över detta. Det känns som att hon sitter och medvetet försöker lyssna till sig någonting att kunna klaga på.

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Att störa sina grannar kan utgöra ett brott beroende på omständigheterna i fallet. Den som bor i lägenhet får dock normalt tåla vardagliga ljud som att toalett används eller att dörrar öppnas och stängs hos grannarna. När er granne hotar med att ringa polisen är det brottet ofredande som är närmast till hands. Ofredande kan den som utsätter någon annan för störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande dömas för, om gärningen är ämnad att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt.[1]

Det finns praxis, det vill säga avgörande från domstol, då grannar blivit dömda för ofredande efter att de skapat oljud som stört grannar. I ett äldre rättsfall dömdes en kvinna för ofredande när hon stört sina grannar genom knackningar, bultningar och stampningar i golvet.[2] För att det ska vara vara fråga om ett hänsynslöst agerande krävs det att gärningen typiskt sett är sådan att någons frid kränks. Genom en avgränsning till typiska effekter undantas gärningar som kan vara ovälkomna, otrevliga eller obehagliga men som den enskilde rimligen ska kunna tåla.[3] Vid boende i hyresrätt finns det praxis då hyresavtal förverkats efter störningar som bestått av hög musik, skrik och vrål.[4]

Det rör sig alltså om höga oljud och inte vardagliga företeelser som att gå på toaletten eller att gå ut och in genom dörren. Det finns förstås inget som hindrar er granne från att kontakta polisen, men att en brottsutredning skulle resultera i ett åtal mot er låter, förutsatt att uppgifterna som du lämnar stämmer, osannolikt.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 4 kap. 7 § Brottsbalken

[2] NJA 1968 s. 211

[3] Prop. 2016/17:222 s. 99

[4] HovR ÖH 8177-14; HovR ÖH 11561-12

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK

Peter Zeijersborger

Jag är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.