fbpx

Rånad på jobbet?

Jag jobbade som kassör i en lokal matbutik under sommaren förra året när vi blev rånade. Det har varit en väldigt traumatisk upplevelse för mig. Särskilt eftersom det var jag som stod i kassan och blev hotad av rånarna. Naturligtvis öppnade jag kassan och gav dem pengar eftersom det hade kunnat vara farligt att säga emot. Min chef har också stöttat mig och sagt att jag hantera situationen rätt. Men jag har fortfarande dåligt samvete för att det var jag som lät rånarna smita med våra pengar. En kompis sa att man kan få ersättning om man har varit med om ett brott. Stämmer det även om jag är den som gav rånarna pengarna eller är man medskyldig? Har jag rätt till ersättning och hur gör man då?  

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga, 

Om du har blivit utsatt för brott finns det tre tillvägagångssätt som kan ge dig rätt till ersättning efter händelsen. Dessa utgörs av skadestånd, ersättning från försäkringsbolaget samt brottsskadeersättning. Eftersom det är rånet som ligger till grund för den ersättning som du nu efterfrågar, förutsätter ett skadestånd från gärningsmannen att frågan om skadestånd har tagits upp i samband med rättegången för rånet som ägt rum.[1] Detta eftersom det är domstolen som ytterst beslutar om du har rätt till skadestånd efter rånet. I andra hand kan du ha rätt till ersättning genom ditt försäkringsbolag, förutsatt att du har en försäkring. Det krävs dock att du kontaktar ditt försäkringsbolag och säkerställer att din försäkring täcker denna form av händelser.

Du kan även kontakta ägarna för matbutiken du arbetade på och kontrollera vilken försäkring de hade vid tidpunkten för rånet. En arbetsgivare har generellt sätt försäkringar som täcker arbetstagare och därtill skador som uppkommer i arbetet. I sista hand kan du vända dig till brottsoffermyndigheten för att ansöka om brottsskadeersättning.[2] För att en sådan ersättning ska vara möjlig förutsätts dock att du varken har fått skadestånd efter händelsen, samt att försäkringsbolaget har nekat dig ersättning.[3] Beroende på om en rättegång har ägt rum samt om du har varit i kontakt med försäkringsbolaget, finns det därmed olika möjligheter för dig att beviljas rätt till ersättning efter rånet.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 2 kap 3 § SkL

[2] 1 § jämte 21 § Brottsskadelag

[3] 10 § Brottsskadelag

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK

Kerstin Vogel

Kerstin Vogel är delägare på EZlegal och har lång erfarenhet av branschen. Vi vet att juridiska dilemman kan vara svåra att ta sig igenom på egen hand. Har du frågor som liknar den här eller behöver juridisk hjälp? Då rekommenderar vi att du bokar en konsultation. Vårt mål är att ge dig ett personligt bemötande, stort engagemang och tydlig vägledning.

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.