Sålde en mobil till en vän, nu vägrar hon betala för den – vad kan jag göra?

Hej,

Jag sålde en mobil till en mycket nära vän som ville köpa den. Eftersom detta var en mycket nära vän, så gick jag med på en avbetalning av telefonen. Vi kom överens om att hon skulle betala mig 7000 kr för telefonen med en avbetalning på 2500 kr i månaden, men 1000 kr är det enda jag har fått. Jag har sagt till henne att hon får lämna tillbaka telefonen till mig om hon inte kan betala för den. Men nu har hon har blockerat mitt nummer och min Facebook, så jag har inte lyckats få tag på henne. Detta är verkligen inte okej och har dessutom förstört en del av min ekonomi. Det måste finnas något att göra åt detta?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Huvudregeln är att avtal ska gälla oavsett om dessa är träffade muntligt eller skriftligt. Utifrån din fråga framgår det inte huruvida du och din vän träffade ett muntligt eller skriftligt avtal gällande avbetalningsköpet av telefonen. Om avtalet inte är skriftligt kanske det finns personer som hört att ni ingått avtalet, det kan i sådana fall vara en god idé att ta kontakt med dessa personer för att stärka ditt bevisläge avseende köpet.

För att kunna kräva betalning av din vän måste du få skulden fastställd. Det enklaste sättet att få skulden fastställd är att vända sig till Kronofogdemyndigheten och ansöka om betalningsföreläggande. Vid betalningsföreläggande skickar Kronofogdemyndigheten ett föreläggande till personen som är skyldig dig pengar och hur processen ser ut efter detta beror till stor del på hur personen väljer att reagera på detta brev. När skulden väl är fastställd och Kronofogdemyndigheten meddelat utslag kan Kronofogden bistå dig med att driva in skulden.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister.

Vänliga hälsningar, EZlegal

Peter Zeijersborger

Jag är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.