fbpx

Vem har rätt till hunden?

Hej! Jag och min före detta sambo köpte en hund gemensamt för några år sedan. Vi bodde ihop fram tills förra året och hunden har sedan dess bott hos mig mer eller mindre på heltid. Hunden har varit iväg hos min före detta sambo ca 1-2 gånger i månaden och då oftast väldigt korta perioder.

Hunden mår bäst av att ha ett stabilt hem med fasta rutiner hos mig, utan några möjligheter för mitt ex att ha honom alls. Köpekontraktet står i mitt namn och jag är registrerad som ensam ägare hos Jordbruksverket. Jag är den som tar hand om klippning, veterinär, medicinering, bad, pälsvård, tandborstning, kloklippning med mera. Vi har dock delat på kostnaderna kring allt detta och han har skickat över halva beloppet varje månad. Att han dessutom betalade hälften för hunden i samband med köpet talar kanske till hans fördel.

Mitt ex anser att jag inte har rätt att ta hunden för mig själv och säger att han tänker dra mig inför rätta. Han ser inga andra lösningar än att vi fortsätter dela vårdnaden om hunden med samma uppdelning som tidigare, det vill säga några dagar i månaden, vilket jag inte kommer godta. Kan jag få ensam vårdnad eller vägra att lämna hunden till honom?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Det bör först och främst anmärkas att en hund i juridisk mening är lös egendom, och det är därför inte en vårdnadsfråga i familjerättslig mening. Istället är förmögenhetsrättsliga regler tillämpliga. Av din fråga framgår att du och din sambo har delat på kostnaderna för hunden, och att ni köpt den gemensamt. Det är därför troligt att ni äger hunden med samäganderätt, det vill säga att ni äger 50 % av hunden vardera, trots att du står som ägare på papper.[1] Detta innebär att ingen av er har mer rätt än den andra att ha hunden hos sig. För att bli ensam ägare krävs i sådant fall att du köper ditt ex andel av hunden. Det bästa är givetvis om du och ditt ex kommer överens, men om ni inte gör det kan hunden bjudas ut till offentlig auktion.[2] På den offentliga auktionen kan ni båda buda, och den som vinner köper på så sätt tillbaka hunden. Du kan påkalla en offentlig auktion genom en ansökan hos tingsrätten, där syftet med auktionen är att upplösa äganderättsgemenskapen. Om ni anses äga hunden gemensamt och du vägrar att lämna den till din före detta sambo, riskerar du att göra dig skyldig till egenmäktigt förfarande.[3]

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 1 § Samäganderättslagen

[2] 6 § Samäganderättslagen

[3] 8 kap. 8 § Brottsbalken

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK

Peter Zeijersborger

Peter Zeijersborger är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.