Juridiska termer kan många gånger kännas svårbegripliga och osäkerheten kring vad ett ord faktiskt innebär vara stor. På denna sida har vi satt samman en egen juridisk ordlista där du kan se vad flera vanligt förekommande termer inom juridisk rådgivning och handläggning.
För att få titeln advokat krävs medlemskap i Sveriges advokatsamfund. För att bli medlem måste man ha avlagt en juristexamen och ha minst tre års erfarenhet av praktiskt juridiskt arbete. Innan Advokatsamfundet godkänner medlemskapet, får kollegor och domstolar som haft kontakt med den sökande möjlighet att yttra sig om dennes lämplighet. Den sökande måste även genomgå advokatexamen.
Arbetsbrist är ett arbetsrättsligt begrepp som utgör ett giltigt skäl för uppsägning enligt LAS 7 §. Arbetsbrist bygger på ekonomiska bedömningar och är ett vanligt skäl till uppsägningar. Arbetsbrist kan grunda sig i precis vad det låter som, att det saknas arbetsuppgifter att utföra. Men det kan också vara att arbetsgivaren har ekonomiska utmaningar och svårt att ombesörja sina personalkostnader eller att man vill göra en omorganisation som medför att tjänster upphör.
Bevisbörda är det ord som beskriver vilken av parterna som har att visa att det är på ett visst sätt. Om en part (käranden) påstår att den andra parten (svarande) har brutit mot ett avtal, ligger bevisbördan på käranden. Det innebär att käranden måste bevisa att det faktiskt har funnits ett avtal och att svaranden har brutit mot detta avtal.
En bodelning innebär att två parter inom ramen för ett äktenskap eller samboförhållande delar upp egendom mellan sig. Bodelning kan göras när ett samboförhållande upphör, vid skilsmässa, under äktenskapet eller till följd av att någon avlider. Läs mer om bodelningar här.
En bodelningsförrättare är någon som förordnas av domstol att genomföra en bodelning i de fall parterna inte kommer överens. En bodelningsförrättare ska verka för en korrekt och rättvis bodelning. Antingen genom att få parterna att nå en överenskommelse eller genom att genomföra en tvångsdelning, vilket innebär att bodelningsförrättaren beslutar om hur egendomen ska delas upp mellan parterna.
© 2024 EZlegal