fbpx

Juridisk ordbok

Juridiska termer kan många gånger kännas svårbegripliga och osäkerheten kring vad ett ord faktiskt innebär vara stor. På denna sida har vi satt samman en egen juridisk ordlista där du kan se vad flera vanligt förekommande termer inom juridisk rådgivning och handläggning.

Filters Ordbok
Advokat

För att få titeln advokat krävs medlemskap i Sveriges advokatsamfund. För att bli medlem måste man ha avlagt en juristexamen och ha minst tre års erfarenhet av praktiskt juridiskt arbete. Innan Advokatsamfundet godkänner medlemskapet, får kollegor och domstolar som haft kontakt med den sökande möjlighet att yttra sig om dennes lämplighet. Den sökande måste även genomgå advokatexamen.

Aktbilaga

Handlingar som inkommer till domstolen i ett ärende. När en handling har inkommit tilldelas den ett aktbilagenummer och förkortas ibland AB.

Allmän domstol

De allmänna domstolarna handlägger brottmål och tvistemål mellan enskilda individer. Dessa utgörs av landets tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen.  

Anstånd

Anstånd innebär att en, vanligtvis part, får mer tid på sig att inkomma med en handling såsom ett yttrande. Anstånd kan beviljas eller nekas. 

Arbetsbrist

Arbetsbrist är ett arbetsrättsligt begrepp som utgör ett giltigt skäl för uppsägning enligt LAS 7 §. Arbetsbrist bygger på ekonomiska bedömningar och är ett vanligt skäl till uppsägningar. Arbetsbrist kan grunda sig i precis vad det låter som, att det saknas arbetsuppgifter att utföra. Men det kan också vara att arbetsgivaren har ekonomiska utmaningar och svårt att ombesörja sina personalkostnader eller att man vill göra en omorganisation som medför att tjänster upphör.

Arvslott
Arvslott är den andel av den avlidnes kvarlåtenskap som tilldelas en arvtagare enligt lag eller testamente. Kvarlåtenskapen utgörs av den totala egendomen som den avlidne lämnar efter sig, inklusive tillgångar som fastigheter, bankmedel, och lösöre, samt eventuella skulder som ska betalas. Arvslottens storlek beror på antalet arvtagare och regleras av arvsordningen om inget testamente finns. Vid flera arvtagare delas kvarlåtenskapen proportionellt, och vissa arvtagare kan också ha rätt till en laglott, som är en skyddad del av arvet. Läs mer om arv här:
Bestridande

Ett bestridande innebär att någon, vanligtvis en part, säger nej till det krav som framställts av den andra parten.

Betalningsföreläggande

Ett betalningsföreläggande är ett sätt för en borgenär att kräva in betalning av en gäldenär utan att behöva gå till domstol. En ansökan om betalningsföreläggande görs hos Kronofogdemyndigheten.

Bevisbörda

Bevisbörda är det ord som beskriver vilken av parterna som har att visa att det är på ett visst sätt. Om en part (käranden) påstår att den andra parten (svarande) har brutit mot ett avtal, ligger bevisbördan på käranden. Det innebär att käranden måste bevisa att det faktiskt har funnits ett avtal och att svaranden har brutit mot detta avtal. 

Bevisuppgift

Bevisuppgiften är en uppgift om vilken bevisning som åberopas. Det kan till exempel vara ett muntligt vittnesförhör eller en skriftlig journalanteckning.

Bodelning

En bodelning innebär att två parter inom ramen för ett äktenskap eller samboförhållande delar upp egendom mellan sig. Bodelning kan göras när ett samboförhållande upphör, vid skilsmässa, under äktenskapet eller till följd av att någon avlider. Läs mer om bodelningar här.

Bodelningsförrättare

En bodelningsförrättare är någon som förordnas av domstol att genomföra en bodelning i de fall parterna inte kommer överens. En bodelningsförrättare ska verka för en korrekt och rättvis bodelning. Antingen genom att få parterna att nå en överenskommelse eller genom att genomföra en tvångsdelning, vilket innebär att bodelningsförrättaren beslutar om hur egendomen ska delas upp mellan parterna.