Får jag köra motorcykel utan körkort?

Hej,

Jag blev stoppad för fortkörning med min bil och polisen tog mitt körkort. Jag har en ganska lång bit att köra till jobbet och det finns inga bra bussförbindelser i närheten. Jag har en motorcykel som jag tänkte använda till dess att jag får tillbaka mitt körkort. Är det lagligt för mig att köra motorcykel under tiden mitt körkort är indraget?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Huruvida du får köra motorcykel eller inte beror på vilken behörighet som blivit återkallad. För att få köra motorcykel krävs att föraren har ett gällande körkort.[1] I ditt fall tolkar jag det som att det är ditt B-körkort som har blivit återkallat.[3] Ett körkort är inte längre giltigt om det har blivit återkallat, och du får då inte köra fordon som kräver det körkortet.[4] Återkallelse av körkort får begränsas till att avse en eller flera behörigheter.[5] Det bör framgå av beslutet vilka behörigheter återkallelsen avser, och således om du får köra din motorcykel eller inte.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 2 kap. 1 § Körkortslagen

[2] 3 kap. 11 § Körkortslagen

[3] 5 kap. 3 § Körkortslagen

[4] 3 kap. 13 § 1 st. 2 p. Körkortslagen

[5] 5 kap. 4 § Körkortslagen

Peter Zeijersborger

Jag är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.