fbpx

Kompis lurade i mig droger!

Hej! Jag är väldigt orolig över en grej som har att göra med narkotikabrott. Polisen stoppade mig för fortkörning och jag fick göra både urin- och blodprov. Till min stora och genuina förvåning visade proverna positivt trots att jag inte rökt på. Under kvällen hade jag varit på fest och det visade sig att min kompis hade gett mig haschkakor. Men jag hade ingen aning om det! Min kompis tyckte det var roligt att lura i mig dem för att se hur jag skulle reagera. Kan jag bli dömd för narkotikabrott och rattfylleri trots att jag var omedveten om att jag fått i mig droger?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Enligt huvudregeln ska den som uppsåtligen olovligt brukat narkotika dömas för narkotikabrott.[1] Därtill ska den som för ett motordrivet fordon, efter att ha intagit narkotika i så stor mängd att det under eller efter färden finns kvar narkotiskt ämne i blodet, dömas för rattfylleri.[2]  Även för detta brott är huvudregeln att uppsåt ska föreligga.[3]  Att ha uppsåt innebär enkelt förklarat att man är medveten om att ett visst handlande ger en viss effekt. Av frågan framgår att du inte var medveten om att du åt kakor som innehöll hasch, vilket räknas som narkotika i Sverige.[4] Av din berättelse att döma, har du fått i dig narkotikan av misstag och har därför inte haft uppsåt. Det är åklagaren som ska bevisa att du haft uppsåt när du fått i dig narkotika. Du måste emellertid förbereda dig på att i din tur bemöta de anklagelser som riktas mot dig, och kunna övertyga rätten om att du inte haft uppsåt. För att tillvarata dina rättigheter rekommenderar vi att du anlitar en privat försvarare, om du skulle bli kallad till förhör och delges misstanke för brott.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 1 § Narkotikastrafflagen

[2] 4 § 2 st. Lagen om straff för vissa trafikbrott

[3] 1 kap. 2 § 1 st. Brottsbalken

[4] 8 § Narkotikastrafflagen

Allmän
Konsultation
  • 20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt område
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK

Kerstin Vogel

Kerstin Vogel är delägare på EZlegal och har lång erfarenhet av branschen. Vi vet att juridiska dilemman kan vara svåra att ta sig igenom på egen hand. Har du frågor som liknar den här eller behöver juridisk hjälp? Då rekommenderar vi att du bokar en konsultation. Vårt mål är att ge dig ett personligt bemötande, stort engagemang och tydlig vägledning.

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.