Kan mitt ex få kontaktförbud?

Hej,

Jag gjorde slut med min f.d. flickvän för över ett år sedan men hon slutar inte att kontakta mig. Hon kan ringa flera gånger om dagen och skickar massor av sms under nätterna. Skulle kanske inte säga att det rör sig om förföljelse men hon har åkt runt vårt hus vid några tillfällen och spionerat på mig och min nya sambo. Det är hursomhelst väldigt frustrerande och obehagligt för min nya tjej som blir rädd för att det ska spåra ut på något sätt. Jag har sagt till mitt ex att jag inte vill ha någon kontakt, men hon verkar inte förstå det. Kan jag göra något juridiskt för att få henne att sluta? Hur fungerar det med kontaktförbud?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Om du hamnar i en sådan situation är det bästa att gå till polisen eller kontakta Åklagarmyndigheten och ansöka om kontaktförbud. Berätta för dem om trakasserierna och visa upp alla sms som du har fått. Om du har möjlighet är det bra att visa polisen en lista på de samtal som din före detta flickvän har ringt till dig. Den som har fått ett kontaktförbud får varken kontakta, besöka, ringa, skicka sms eller förfölja den som skyddas av förbudet. Om hon skulle överträda ett kontaktförbud kan hon dömas till böter eller fängelse. Ett kontaktförbud gäller högst ett år i taget men kan förlängas efter ny ansökan. Man har också möjlighet att  polisanmäla en personen för olaga förföljelse.[1] Den som gör sig skyldig till olaga förföljelse riskerar att dömas till fängelse i upp till fyra år.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 4 kap 4 b § brottsbalken (1962:700).

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

395SEK

Kerstin Vogel

Kerstin Vogel är delägare på EZlegal och har lång erfarenhet av branschen. Vi vet att juridiska dilemman kan vara svåra att ta sig igenom på egen hand. Har du frågor som liknar den här eller behöver juridisk hjälp? Då rekommenderar vi att du bokar en konsultation. Vårt mål är att ge dig ett personligt bemötande, stort engagemang och tydlig vägledning.

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.