Min exfru lurade mig för att få uppehållstillstånd och vill inte skriva på skilsmässoansökan

Hej,

Jag och min tidigare fru gjorde slut i förrgår. Problemet är att hon precis har fått ett permanent uppehållstillstånd och har lurat mig bara för att få stanna kvar i Sverige. Just nu är hon i sitt hemland hos sin familj och vill inte komma tillbaka hit för att skriva under skilsmässan. Vi är gifta på papper, så hur går jag tillväga? Kan man riva hennes permanenta uppehållstillstånd? Jag vill gå igenom med skilsmässan men vet inte hur jag går tillväga, vad kan jag göra?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Om du vill skilja dig ska du ansöka om äktenskapsskillnad (skilsmässa) hos den tingsrätt som din kommun tillhör. Blankett kan du få genom att ta kontakt med aktuell tingsrätt eller gå in på www.domstol.se. Ofta behöver personbevis avseende båda makarna bifogas. Personbevis beställer du hos Skatteverket, t.ex. på deras hemsida. Även om din fru inte vill skiljas eller skriva på papperna om äktenskapsskillnad har du rätt att skilja dig. Dock kommer det då att vara en betänketid på minst sex månader innan äktenskapsskillnaden går igenom.

När det kommer till din frus permanenta uppehållstillstånd ska det återkallas om hon inte längre är bosatt i Sverige. Någon direkt kontroll av om hennes bosättning har upphört sker dock inte. Skulle det vara så att din fru har anmält till Migrationsverket att hon vill ha kvar uppehållstillståndet trots att bosättningen har upphört måste det gå minst två år från att bosättningen upphörde tills uppehållstillståndet får återkallas.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister.

Vänliga hälsningar, EZlegal

Peter Zeijersborger

Jag är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.
Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.