Riskerar vår son att inte få ta körkort?

Hej,

Vår son är 16 år och har blivit åtalad för ringa narkotikabrott. Vi hade tänkt börja övningsköra med honom men är nu oroliga över att han inte får ta sitt körkort om han döms. Eftersom han har lämnat positiva drogtester och erkänt att han rökt cannabis vid två tillfällen, så tror vi att han kommer dömas. Han är mycket ångerfull och vad vi föräldrar vet, har han och ett par kompisar rökt för att testa men inte mer. Hur stor är risken att han inte får övningsköra och ta sitt körkort?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Det kan i din sons fall ha betydelse om han fälls för narkotikabrott. Hans ansökan om att få börja övningsköra och göra förarprov, kommer att granskas av Transportstyrelsen som bedömer om han är lämplig att ha körkort. I de allra flesta fall är det en ren formalitet men om man har straffats för tidigare trafikrelaterade brott, blivit omhändertagen på grund av berusning eller fällts för narkotikabrott, så kan Transportstyrelsen anse att personen inte är lämplig. Men varje fall avgörs individuellt efter en helhetsbedömning av situationen.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister

Med vänlig hälsning, EZlegal

Peter Zeijersborger

Jag är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.