Vad händer om jag inte vittnar i rättegång?

Hej,

Tidigare i höstas gick jag förbi ett gäng killar som höll på att kasta sten på gatlyktor så att de gick sönder. Självklart ringde jag till polisen och de kom snabbt till platsen och tog killarna. Jag såg inte om alla var med och kastade sten, men berättade vad jag såg vid förhör hos polisen. Nu ska jag även vittna i en rättegång. Måste jag vittna och vad händer om jag inte dyker upp? Vilket straff kan killarna få? Jag känner en av dem lite och vill inte att de ska råka mer illa ut.

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

I Sverige har vi allmän vittnesplikt, vilket innebär att du är tvungen att komma om du blivit kallad som vittne till en rättegång. Om du inte kommer, kan du bli skyldig att betala ett vite och du riskerar även att hämtas av polisen. Det kan också bli så att ett vittne som inte kommer till rättegången få betala för de ombud som då inställt sig vid förhandlingen i domstol.

Den som gör sig skyldig till skadegörelse kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Det finns även ett brott som kallas åverkan och som bara kan leda till böter, men det förutsätter att skadan har varit mycket liten. I det här fallet har det inte varit en omfattande skadegörelse och då är det troligt att killarna blir skyldiga att betala böter. Men de kan även tvingas betala skadestånd motsvarande vad det kostar att laga de sönderslagna gatlyktorna.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning, EZlegal

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

395SEK

Kerstin Vogel

Kerstin Vogel är delägare på EZlegal och har lång erfarenhet av branschen. Vi vet att juridiska dilemman kan vara svåra att ta sig igenom på egen hand. Har du frågor som liknar den här eller behöver juridisk hjälp? Då rekommenderar vi att du bokar en konsultation. Vårt mål är att ge dig ett personligt bemötande, stort engagemang och tydlig vägledning.

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.