Vem är ansvarig när sonen övningskör?

Hej,

Jag är handledare för min son som har börjat övningsköra. Trots att jag säger till honom att ta det lugnt har han vid ett par tillfällen kört över 20 kilometer fortare än tillåtet, och några gånger till och med mot rött. Jag undrar vad som händer om polisen skulle stoppa oss. Riskerar jag att bli av med mitt körkort trots att det inte är jag som sitter vid ratten?

EZlegal svarar

Hej och tack för din fråga,

Du som handledare har fullständigt ansvar för din sons övningskörning. Därför är det du som riskerar att ta konsekvenserna. Av lag framgår att den som har uppsikt över övningskörningen anses som förare.[1] Vid hastighetsöverträdelser är det alltså, som huvudregel, du som handledare som har det juridiska ansvaret. Du har därmed ett ansvar att på ett aktivt sätt försöka förmå personen som övningskör att sänka hastigheten och följa trafikregler, och kan alltså bli ansvarig om eleven, i detta fall din son, inte gör det. Att köra för fort eller att köra mot rött är omständigheter som kan leda till återkallelse av körkortet.[2] Om polisen skulle stoppa er när din som bryter mot trafikreglerna kan du därför bli av med ditt körkort.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning, EZlegal

[1] 4 kap. 3 § 3 st. samt 4 kap. 7 § Körkortsförordningen

[2] 5 kap. 3 § Körkortslagen

Peter Zeijersborger

Jag är grundare av EZlegal och har snart 20 års erfarenhet av att driva processer i och utanför domstol. Vi vill att våra klienter ska känna sig trygga med att vi ser till helheten i ärendet och försöker alltid nå den mest fördelaktiga lösningen för klienten. Om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Allmän konsultation

20 minuters juridisk rådgivning

245SEK

Med EZlegal svarar har du möjlighet att ta del av juridiska frågor och svar. Frågorna är ofta besvarade av juriststudenter som är eller varit en del av EZlegals eller Zeijersborger & Co:s studentnätverk. Vissa juridiska frågor och svar är baserade på frågor vi fått vid konsultationer och som vi tyckt varit viktiga och intressanta för allmänheten. Dessa kan vara omskrivna och besvarade i jagform för en bättre läsupplevelse. 

Frågor är besvarade utifrån vid tidpunkten gällande lag och skall bara anses vara vägledande. EZlegal ansvarar inte för eventuell uppkommen skada beroende på att svaren använts i en situation. 

Är du i behov av specifik juridisk rådgivning råder vi dig att boka en konsultation, vilket du kan göra på vår hemsida eller genom att ringa vår administration på 010-33 33 888.