010 33 33 888

Vårdnadstvist

Vad är en vårdnadstvist?

Vid en skilsmässa eller separation där det finns gemensamma barn ställs ofta föräldrarna inför frågan om vårdnaden ska vara gemensam eller enskild, om barnen ska bo växelvis och hur umgänget ska fungera. I en situation där du och den andra föräldern inte kommer överens kan det kännas tryggt att ta hjälp av en jurist. Vi sammanställer bevisning, argumenterar för dig i domstol och hanterar kontakter med myndigheter och motparter. Hos oss får du ett personligt bemötande, stort engagemang och kunskap. 

Så här arbetar vi med vårdnadstvister

1. Inledande möte

När du blivit klient hos oss kommer vi ta kontakt med dig för att boka in ett första möte. Under mötet går vi igenom bakgrunden till tvisten och vad du vill uppnå. Har du skäl till att få ensam vårdnad, eller vill du kanske bara reglera umgänget? Det är vanligt att känna att den nuvarande situationen inte fungerar, men att inte veta exakt vilken lösning man önskar i stället. Då ger vi dig rådgivning kring dina olika alternativ och tar fram förslag på lösningar. 

Några frågor vi ofta ställer i det inledande mötet är:  

  • Hur ser vårdnaden, boendet och umgänget ut idag? Vad är du nöjd med och vad skulle du vilja ändra på?  
  • Hur är samarbetet mellan dig och den andre föräldern?  
  • Har situationen ändrats eller har den alltid sett likadan ut?  
  • Finns det något som gör den andre föräldern olämplig som vårdnadshavare?  
  • Hur gammal är barnet och har hon eller han uttryckt någon egen önskan?  
 
2. Kontakt med motpart

Efter det första mötet har vi tillsammans tagit fram en plan och strategi framåt. Nästa steg beror på omständigheterna i ditt unika fall, men ofta går vi vidare med en inledande skrivelse till motparten. I den inledande skrivelsen framför vi vad du önskar – huruvida vårdnaden ska vara ensam eller gemensam samt hur boende och umgänge ska fungera.  

Den inledande skrivelsen syftar till att inhämta motpartens inställning till dina önskemål. Om ni inte kan nå en överenskommelse i detta stadie finns möjlighet att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten, för att låta domstolen avgöra saken. 

 
3. Domstolsprocess

I stämningsansökan framställer vi de formella yrkanden vi önskar att domstolen tar ställning till. Yrkanden kan vara slutliga, och således endast avse vad som ska gälla efter dom, eller interimistiska, och då syfta till att reglera hur situationen ska hanteras under målets handläggning i tingsrätt.   

Målet handläggs därefter vanligtvis genom en muntlig förberedelse i tingsrätten där du medverkar tillsammans med ditt ombud. Ibland enas parterna slutligt vid detta tillfälle, ibland nås enighet om vad nästa steg bör vara under den pågående processen såsom genom samarbetssamtal eller genom att tingsrätten uppdrar åt familjerätten i kommunen att genomföra en vårdnads-, boende-, och umgängesutredning.   

När en eventuell utredning inhämtats i målet är nästa steg många gånger att inge slutlig bevisuppgift. Bevisningen kan bland annat innefatta tidigare utredningar från socialtjänsten, polis- och orosanmälningar, sms- och mejlkonversationer samt intyg från skola och sjukvård.   

Efter att bevisuppgifter inlämnats till rätten går målet vanligtvis vidare till huvudförhandling. Vid huvudförhandlingen har du även möjlighet att åberopa muntliga vittnesförhör. Efter att huvudförhandling genomförts meddelar tingsrätten dom, vanligtvis efter ett par veckor.

Gemensam eller ensam vårdnad 

I vissa situationer kan det dock vara lämpligt att istället ansöka om ensam vårdnad. Argument för att en förälder ska ha enskild vårdnad om barnet är om det förekommit våld i relationen, eller om den andra föräldern gjort sig skyldig till missbruk eller försummelse. Ensam vårdnad kan också bli aktuellt om samarbetet och kommunikationen mellan föräldrarna inte fungerar. Det beror på att föräldrar som har delad vårdnad måste kunna fatta gemensamma beslut om barnet. Det kan till exempel röra sig om viktiga frågor kring barnets vård och behandling, ansökan om pass, skolgång eller utlandsresor. 

Det är viktigt att föräldrar med delad vårdnad kan bortse från eventuella tvister sinsemellan och sätta barnets bästa i fokus. Om det inte är möjligt, kan det alltså vara lämpligt att en av föräldrarna ansöker om enskild vårdnad. Även vid ensam vårdnad har barnet rätt till umgänge med den andre föräldern. 

Vårdnad, boende och umgänge regleras i kapitel 6 i föräldrabalken och i FN:s barnkonvention som är upptagen som svensk lag. Utgångspunkten i lagstiftningen är att barnets bästa ska sättas i främsta rummet och huvudregeln är att det bästa för ett barn är gemensam vårdnad. 

5 vanliga frågor om vårdnad

1. Hur kan familjerätten hjälpa till?

Om du inte kommer överens med ditt ex kan ni ta hjälp av familjerätten i er kommun. De kan ordna samarbetssamtal och hjälpa er att nå en överenskommelse om vårdnad, boende och umgänge. Om det inte hjälper har du möjlighet att ta frågan till domstol.  

 
2. Kan föräldrarna själva avtala om vårdnaden?

Ja, om båda föräldrarna är överens går det bra att själva avtala om gemensam eller ensam vårdnad. För att avtalet ska bli juridiskt bindande måste dock behörig socialnämnd godkänna det. Hur lång tid detta tar beror på kommunens handläggningstider. Avtalet börjar gälla så fort det är underskrivet av båda parter och godkänts av socialnämnden. 

 

3. Vem ansvarar för barnets kostnader?

Bor barnet mest hos den ena föräldern ska den andre betala underhållsbidrag tills barnet fyller 18 år och om barnet går i skolan gäller föräldrarnas underhållsskyldighet tills barnet är 21 år. Underhållsbidraget är relaterat till respektive förälders ekonomiska situation och barnets behov. Om en förälder inte har ekonomiska förutsättningar att betala underhållsbidrag kan boendeföräldern ansöka om underhållsstöd via Försäkringskassan.  Om ett barn bor växelvist ska som huvudregel inget underhållsbidrag betalas. Är det stora inkomstskillnader kan det bli aktuellt med ett så kallat standardtillägg. När det gäller kostnader för umgängesresor är huvudregeln att umgängesföräldern ansvarar för dessa.  Är det mer än tio mil mellan föräldrarna kan domstolen dock besluta att kostnaden ska fördelas mellan föräldrarna. 

 

4. Vem väljer skola?

Om vårdnaden är gemensam ska båda föräldrarna acceptera val av skola och ett skolbyte. Kan ni inte enas i viktiga frågor kring barnen kan det vara en grund för att begära enskild vårdnad. 

 

5. När får man ensam vårdnad? 

För att få ensam vårdnad utan den andre förälderns medgivande krävs oftast speciella omständigheter. Det kan vara att du och ditt ex inte kan samarbeta i viktiga frågor, eller att den andre föräldern gör sig skyldig till missbruk, försummelse eller våld. Att det krävs speciella omständigheter beror på att barnets bästa alltid prioriteras i en vårdnadstvist, och utgångspunkten är att gemensam vårdnad i de flesta fall är det bästa för barnet.  

Vad händer om mitt ex inte signerar flyttanmälan?
Detta gäller vid utlandsresor med barnen
Vad kostar en vårdnadstvist?

0SEK

Vårdnadskonsultation

20 minuters juridisk rådgivning

från 22 400SEK

Stämningsansökan